U6, U7 og U8
Totalhåndbold
Totalhåndbold for U6, U7 og U8
Totalhåndbold er introduktionen til håndboldkampen for de yngste spillere. Derfor skal Totalhåndbold skabe begejstring og give boldføling og have fokus på udvikling frem for resultat. Som træner, forening og region skal man sætte rummelighed og fællesskab først – på og uden for banen.
I Totalhåndbold er det muligt at benytte børnenes naturlige bold- og bevægelsesglæde samt kreativitet i kamplignende situationer til at udvikle deres evne til at tage initiativ og derved skabe læring af håndboldspillet på længere sigt.
I Totalhåndbold for U6, U7 og U8 er det afgørende, at der er fokus på læring for den enkelte. Læring til betyder, at barnet både skal forstå sig selv i forhold til sine holdkammerater, forstå de simple regler og forstå de individuelle færdigheder, der skal bruges for at få en succesoplevelse. I denne proces er vejlederens og trænerens rolle at støtte aktivt og udfordre alle spillerne med respekt for den enkelte spillers aktuelle færdigheder – både i forhold til fysiske færdigheder og forståelse af regler.
Børnenes boldglæde og lyst til bevægelse kommer i første række og skal danne grundlaget for at lære håndboldreglerne på sigt. Fokus for trænere og forældre er altså at skabe en fornemmelse af at lykkedes frem for et fokus på "kun" at bruge tre skridt eller hoppe på den "rigtige" fod.
Børnestævner
Totalhåndbold for U6, U7 og U8 spilles i stævneform - Børnestævner. Stævnerne arrangeres af DanskHåndbolds Regioner og bliver afholdt af foreninger landet over, der sørger for trygge og sjove rammer for børn, trænere og forældre. I menuerne nede for finder I gode råd, regler og vejledninger til at lykkedes godt med håndbold for de yngste. Eller læs det hele i den samlede vejleding: Vejledning i Totalhåndbold
Regler og rammer for U6, U7 og U8 Håndbold
Her kan du læse og downloade materialer, som kan deles og printes mellem trænere, frivillige og forældre i foreningen om regler og rammer for kampen.
I U6, U7 og U8 spiller man med tre markspillere og en målvogter, der gerne må gå med i angrebet. Det betyder, at er et overtalsspil, som giver rum mellem spillerne og flere afleveringsmuligheder. I totalhåndbold skal grundlaget for håndboldglæde og læring at spillet skabes og dyrkes.
Banestørrelse: Minibanen (20x13 m)
Målstørrelse: Der spilles med minimål, som måler 160 cm i højden og 240 cm i længden.
Bolden:
U6 og U7 spiller med streetbold str. 42.
U8 spiller med Skumhåndbold i str. 00.
-
- Hvis der spilles med en anden bold, skal det være fordi, spillerne er på et niveau, hvor en blødere bold giver en bedre oplevelse. Dette skal aftales mellem trænerne. Der må kun vælges bold ned af i størrelse og blødhed. Der må ikke spilles med læderbold til Totalhåndbold af sikkerhedsmæssige årsager.
Antal spillere og antal på holdkort: 3 markspillere og 1 målvogter, som må gå med i angrebet og skal ikke have en særskilt trøje på.
Spilletid: 2 x 7 minutter. hvor der er afsat ca. 20 minutter til afvikling af kampen, der inkluderer dialog mellem trænerne om kamp og niveau.
Antal kampe til stævne:
Alle U6 og U7 hold bør minimum spille to kampe til et Totalhåndboldstævne.
Alle U8 bør minimum spille tre kampe til et Totalhåndboldstævne.
Der tælles ikke mål, udfyldes ikke holdkort og indberettes ikke resultat af kampene.
Vejleder til kampe: Det førstnævnte hold stiller som udgangspunkt med vejleder til kampen, men det aftales indbyrdes mellem trænerne ved hver kamp. Arrangørforeningen kan også stille med vejledere.
Download regler og rammer for U6, U7 og U8 totalhåndboldkampen, klik her.
I alle totalhåndboldkampe skal der lægges vægt på trinvis udvikling i håndhævelsen af regler i kampene fra U6 uøvet til U8 øvet. Det betyder, at spillerne udfordres i takt med deres udvikling. Samtidig får vejlederne flere fokuspunkter for, hvilke forseelser der bør dømmes i takt med at spillerne bliver ældre og mere øvede. Der skal på alle niveauer være plads til at guide og vejlede. Intentionen med enkle regler er at give rammer, tryghed og nogenlunde ensartede vejledninger fra stævne til stævne - til glæde for både spillere og trænere.
For alle aldersgrupper og rækker er de almindelige håndboldregler for skridt, overtrådt osv. Gældende men skal benyttes lempeligt. Sådan differentieres der i de forskellige aldersgrupper og rækker:
U6 + U7 + U8C / (uøvet)Vejlederen administrerer reglerne med stor respekt for den enkelte spillers erfaringsgrundlag. Der lægges op til et fokus på succesoplevelser og få spilafbrydelser. |
U8B / (øvet)Vejlederen administrerer reglerne med stor respekt for den enkelte spillers erfaringsgrundlag. Vejleder har/bør have fokus på og dømme for: 1. indkast, 2. fod på bolden og 3. målvogter, der har bolden under kontrol efter en redning, må ikke selv drible op ad banen/ud af feltet, men skal aflevere til en medspiller.
|
U8A / (meget øvet)Vejlederen administrerer reglerne med stor respekt for den enkelte spillers erfaringsgrundlag. Vejleder har/bør have fokus på og dømme for: 1. Indkast 2. Fod på bolden 3. Tydeligt overtrådt 4. Dobbeltdribling 5. Målvogter, der har bolden under kontrol efter redning, som dribler bolden ud af feltet. 6. Opdækning i feltet. 7. Straffekast (DanskHåndbold anbefaler, at man ikke dømmer straffekast i Totalhåndbold, men frikast og en grundig forklaring af sikkerheden omkring den forseelse, som spilleren har begået fx skub, slag i hals- og hovedregion eller et ryk i armen bagfra). |
- Hjælp forældrene på dit hold med at klappe af børn fra begge hold samt undgå at råbe navne ind på banen. Når man råber barnets navn, kigger barnet på forældrene og mister fokus på spillet.
- Træd ind på banen, når du har med nye/uøvede spillere at gøre, så fokus bliver på banen. Hvis træneren står uden for banen og råber ind på banen, bliver fokus ud af banen.
- Du må gerne hjælpe og flytte børnene fysisk under spillet. Afstanden mellem børnene skal både fremme kast men også fremme rumforståelsen mellem hinanden.
- Sørg for, at børnene dækker én spiller op hver, så de ikke danner en tremandsmur foran én spiller. Dette giver rum for angrebsspilleren til gennembrud og det giver et mere enkelt fokus for forsvarsspilleren. Vi vil gerne opnå en-mod-en-situationer mellem forsvars- og angrebsspillet.
- Ovenstående råd er ikke noget, du skal gøre hele tiden. Slip også gerne kontrollen og lad børnene spille spillet selv i perioder af kampen, så vi giver lov til, at børnene selv tager beslutninger.
1. Lad børnene bruge stævnet sammen med deres hold og deres træner. Nyd at
se dem opbygge et fællesskab og tag med og bak op fra sidelinjen.
2. Klap af alle børn på begge hold – Undgå at råbe navne, da det forstyrrer
børnenes fokus på banen.
3. Bak op om kampens vejleder. Børnene er ved at lære regler og spil – derfor
guider dommeren/vejlederen børnene og justerer brugen af regler efter
børnenes niveau.
4. Spørg ind til oplevelse og læring frem for resultater. For eksempel: ”Har du
prøvet noget nyt i dag?” eller ”Hvad var sjovt?”
Det er regionernes opgave at udbyde rækker, der tilgodeser børnenes forskellige niveau. Det er trænernes opgave at tilmelde deres hold til den rigtig række. Hvis du som træner er i tvivl, så spørg den lokale region til råds og følg anbefalingerne i fokuspunkterne neden for.
U6
Opdeles i A og B (eller øvet/ uøvet) rækker for mixhold.
A-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som sikkert kan kaste, løbe og gribe.
B-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som er usikre i at kaste, løbe og gribe.
U7 og U8
Opdeles i A, B, C (meget øvet/ øvet / uøvet) rækker for drengehold og pigehold. Mixhold kan oprettes uden yderligere rækkeinddeling.
A-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som har håndboldfærdigheder og har forståelse for spillet.
- Hold, som er klar til flere udfordringer efter at have spillet i B-rækken til foregående stævner.
B-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Lettere øvede spillere.
- Hold, som er klar til flere udfordringer efter at have spillet i C-rækken til foregående stævner.
C-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Nybegyndere (ikke øvede spillere).
I DanskHåndbold har vi fokus på at skabe de bedste forudsætninger for børns deltagelse i kampe og aktiviteter. Når I er til stævner og kampe er det vigtig, at børnene er klar til at indgå i "legen" kamp.
Det er selvfølgelig en læringsproces at deltage i et stævne og kampe, her finder du nogle fokuspunkter, der kan hjælpe til at vurdere om barnet er "kampklar".
Ligesom i børnehaven, hvor børnene kommer i “storegruppen” og øver sig i at blive skoleparate for at lette overgangen, giver det også mening i håndboldklubben at lade børnene få lidt mere kendskab til, hvad der skal ske, når de rykker fra Trille og Trolle Håndbold videre til nye udfordringer på U6 holdet.
De kan trænes i at blive mere “træningsparate” - flere regellege, lytte og se og afprøve, og blive mere bevidste om fællesskabet.
Forslag til overgangen mellem Trille og Trolle Håndbold til U6:
- Få besøg af U6 holdet til Trille og Trolle træningen
i slutningen af foråret. - Lad de ældste Trille og Trolle børn komme på
besøg til U6 træningen inden, de rykker op. - Overvej hvornår det er bedst for børnene at rykke
op. Ved det sædvanlige årgangsskifte i april/maj
eller ved skolestart i august.
Læs mere om Trille Trolle Håndbold, her.
Finde links til uddannelse og inspiration for børnetræneren her.
Kamp
Totalhåndbold er et ud af fire formelle indendørs håndboldspil i DanskHåndbold og spilles på tværs af den store håndboldbane og består af et forsimplet regelsæt. Totalhåndbold bruges som introduktion til håndboldkampen særligt for de yngste spillere, men bliver også brugt i træningen for alle aldersgrupper – det ses fx i Håndboldfitness for voksne.
I Totalhåndbold for U6, U7 og U8 er det afgørende, at der er fokus på læring for den enkelte. Læring til betyder, at barnet både skal forstå sig selv i forhold til sine holdkammerater, forstå de simple regler og forstå de individuelle færdigheder, der skal bruges for at få en succesoplevelse. I denne proces er vejlederens og trænerens rolle at støtte aktivt og udfordre alle spillerne med respekt for den enkelte spillers aktuelle færdigheder – både i forhold til fysiske færdigheder og forståelse af regler.
Til stævner med Totalhåndbold vil man opleve stor forskel i børnenes niveau færdigheder og forståelse af spillet. Nogen børn kan kaste, gribe og løbe for bolde – andre børn vil være tilbøjelige til at tage bolde op og løbe hele banens længde. Der skal være forståelse for, at begge eksempler kan være udtryk for en kampoplevelse, der både er god og lærerig for barnet.
DanskHåndbold anbefaler, at der er en åben og god dialog mellem trænerne før, under og efter kampen, så spillet kan tilpasses børnenes niveau og færdigheder.
Gå gerne med på banen som træner, så du kan guide børnene i spillet.
Træning
Træningen for U6, U7 og U8 skal i høj grad lægge vægt på læring gennem leg og boldglæde. Til træning kan man have fokus på at alle børn har én bold hver, høj intensitet og få køer, lege der inkluderer bolden og bevægelser fra håndboldspillet.
Totalhåndbold kan indgå som en ud af flere forskellige boldlege, som er en del af træningen.
DanskHåndbold udbyder hver uge et træningsprogram til U7 og U8, hvor U6 trænere også kan søge inspiration. Tilmeld dig her og modtag træningsprogrammet direkte i din mailboks.
Hvis du ønsker inspiration til træningen, så kig nærmere på DanskHåndbolds Øvelsesbank. Den kan tilgås både i 'Håndbold-appen' under 'Sportstasken' og 'Video' eller klik her.
Rigtig, sjov håndbold - udvikling og hverdag for børn og unge
DanskHåndbold ønsker at skabe gode rammer for børn og unge, som både tager hensyn til deres fysiske og kognitive udvikling samt rammerne i deres hverdagsliv.
I 'Rigtig, sjov håndbold' kan du søge viden og inspiration til, hvordan du som træner, foreningsleder eller forældre kan danne et håndboldmiljø, som skaber motivation, glæde og udvikling. Læs mere her.
Billedet neden for viser udvalgte vilkår og karakteristika for børn i alderen 6-8 år.
Afholdelse af børnestævner med totalhåndbold
Det er håndboldforeningerne som er drivkræften bag den gode kampoplevelse til børnestævner landet over. Her finder I anbefalinger til rammer for et vellykket børnestævne med totalhåndbold.
Totalhåndboldstævner i DanskHåndbold tilrettelægges af regionerne og afvikles af arrangørforeningerne.
Det betyder, at regionerne står for:
- Udbyde datoer.
- Tage imod tilmelding af hal/arrangørforeninger.
- Tage imod tilmeldinger af hold.
- Planlægge kampe.
- Udbyde informationsmaterialer til arrangørforening og deltagere.
- Informerer arrangørforeningen om forventninger til rammer og afvikling af stævner.
Arrangørforeningen står for at skabe gode ramme for kampene på dagen. Det betyder at:
- Arrangørforeningen er ansvarlig for at intentionerne med Totalhåndbold og Rigtig, sjov håndbold efterleves.
- Arrangørforeningen er forpligtet til at tage en konstruktiv dialog med trænere og forældre, der ikke lever op til disse værdier.
- At ophænge eller uddele informationsmaterialer for totalhåndbold til stævnerne.
- Overordnet tidtagning og fremdrift af stævneprogrammet.
- Arrangørforeningen skal overveje om de vil stille med vejledere på alle baner.
Det er samtidig en god idé med:
- Kantine/kiosksalg til stævnet.
- Legeareal til søskende og spillere mellem kampene.
- At udpege en eller flere stævneansvarlige fra foreningen.
Det er regionernes opgave at udbyde rækker, der tilgodeser børnenes forskellige niveau. Det er trænernes opgave at tilmelde deres hold til den rigtig række. Hvis du som træner er i tvivl, så spørg den lokale region til råds og følg anbefalingerne i fokuspunkterne neden for.
Regionen kan med fordel gøre klubberne opmærksom på fokuspunkterne for de forskellige rækker i forbindelse oprettelse af stævnedatoer og ved tilmelding.
U6 – Fokuspunkter for rækkeinddeling:
Bør opdeles i A og B (eller øvet/ uøvet) rækker for mixhold.
A-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som sikkert kan kaste, løbe og gribe.
B-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som er usikre i at kaste, løbe og gribe.
U7 og U8 – Fokuspunkter for rækkeinddeling:
Bør opdeles i A, B, C (meget øvet/ øvet / uøvet) rækker for drengehold og pigehold. Mixhold kan oprettes uden yderligere rækkeinddeling.
A-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Spillere, som har håndboldfærdigheder og har forståelse for spillet.
- Hold, som er klar til flere udfordringer efter at have spillet i B-rækken til foregående stævner.
B-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Lettere øvede spillere.
- Hold, som er klar til flere udfordringer efter at have spillet i C-rækken til foregående stævner.
C-rækkerne bør hovedsageligt bestå af:
- Nybegyndere (ikke øvede spillere).
Lige kampe til hvert stævne
Ved rækketilmelding til hvert stævne skal træneren overveje hvilket niveau, der er passende for de deltagende spillere. Målet er at sikre lige kampe til hvert stævne. Træneren kan udtage hold på baggrund af niveau, sociale relationer eller hvilke spillere der er tilgængelige på dagen. Derfor kan rækketilmeldingen varierer fra gang til gang. Dog stadig med den lige kamp for øje.
I perioden imellem stævnerne kan regioner også tage en dialog med holdets træner/klub, som tidligere har tilmeldt over eller under niveau. Dette bør resultere i en tilmelding til det kommende stævne på det rigtige niveau.
DanskHåndbold har udviklet forskellige materialer for at sætte fokus på den gode kampoplevelse for deltagerne til børnestævner.
Arrangørforeningerne modtager diplomer og klistermærker, som kan uddeles til børnene fra DanskHåndbolds region.
Eller print selv diplomerne her.
I kan printe og hænge plakater om den gode samtale mellem forældre og børn. Klik her Plakat 1 og Plakat 2.
Om kort tid vil det også være muligt at bestille et banner til bagnettet, se her.
DanskHåndbolds Regioner vil gerne bruge børnestævnerne som en anledning til at komme i dialog med trænere, forældre og foreningsledere. Derfor kommer vi gerne på besøg til udvalgte børnestævner. Besøget kan eksempelvis bestå af:
- En uformel snak om børnehåndbold og foreningsliv rundt i hallen.
- Trænerinspiration, om er indlagt i programmet.
- Undersøgelse af tilfredshed og afvikling af stævner
Det kan både være administrativtansatte, foreningskonsulenter eller medlemmer af det regionale børneudvalg, som kommer på besøg.
Her finde du både regler og rammer for kampen samt vejledning og anbefalinger til foreninger og DanskHåndbolds Regioner om at afholde Totalhåndboldstævner for U6, U7, U8.
Se og hør om de grundlæggende principper for Totalhåndbold. Vær opmærksom på, at bolden til U8 ikke længere skal være en tro soft str. 0. I sæsonen 2023/2024 skal U8 spille med en håndbold str. 00 i skum, da den giver en bedre håndtering af bolden for børnene.