Performance profil

Performance Profil er en række håndboldrelevante træningsøvelser og tests, der skal motivere håndboldspillere – fra U15 op til og med A-landsholdene – til at dyrke fysisk og skadesforebyggende træning. Det er DanskHåndbold og Team Danmarks ønske, at Performance Profil skal være med til skabe en kultur og udvikle den fysiske træning i danske håndboldklubber.

Performance Profil er et supplement til Aldersrelateret træningskoncept og en videreførelse heraf til A-landsholdsniveau. Den skal sikre en rød tråd, som håndboldspillere, trænere og foreninger kan følge eller blot lade sig inspirere af. Performance Profil leverer specifikke træningsmål via testreferenceværdier, som håndboldspillere på forskellige niveauer kan træne målrettet. Filosofien bag Performance Profil bygger på, at det skal være nemt, pålideligt og simpelt at gennemføre de forskellige tests. Performance Profil består af seks tests og to supplerende tests – alle tests kan afvikles lokalt og med lave omkostninger. De forskellige tests kan gennemføres lige fra én spiller og op til et helt hold på cirka 15 spillere på cirka tre timer med hjælp fra to trænere.

Da øvelserne i Performance Profilen også er skadesforebyggende, kan de i princippet foretages af alle udøvere fra U15 og opefter. Det er dog ikke alle hold eller spillere, der i et motivationsperspektiv har gavn af at gennemgå øvelserne. Derfor er det op til den enkelte træner, som kender sine spillere bedst, at vurdere, om det er øvelser, der giver mening at introducere på holdet. Set i det perspektiv henvender Performance Profilen sig specielt til spillere og hold, der træner specifikt fysisk og har nogle ambitioner på det fysiske niveau, men de kan forsvarligt anvendes af alle inden for de angivne aldersniveauer.

Performance Profil er opdelt i seks tests og to supplerende tests (bænkpres og knæsiddende kast med medicinbold). De seks tests favner i sig selv de fysiske kompetencer som en håndboldspiller skal besidde, mens de to supplerende tests skal sikre bredere og dybere indsigt i de fysiske egenskaber, som er relevant for håndbold. Det står dog brugeren frit for at håndplukke i alle tests, men vi anbefaler at trænere og spillere benytter sig af anbefalede seks tests som et minimum.

 

Arbejdsgruppen bag Performance Profil:

Christina Øyangen Ørntoft, sportsfysiolog, Team Danmark
Daniel S. Karkov, sportsfysiolog, Team Danmark
Jesper Bencke, Ph.D, laboratorieleder og idrætsskadeforsker, Hvidovre Hospital
Lars Bojsen Michalsik, cand.scient, Ph.D., idrætsforsker og fysisk træner, lecturer og Scientific Group Member EHF og IHF.  
Line Hovgaard-Hansen, sportsfysiolog, Team Danmark
Merete Møller, fysioterapeut, Ph.D, Adjunk, SDU
Mette Kreutzfeldt Zebis, cand.scient., Ph.d., Docent Københavns Professionshøjskole
Thomas Cortebeeck, cand.scient i Idræt og fysisk træner
Thomas Høst, elitekommunekonsulent og områdeleder, DanskHåndbold, fysioterapeut
Thue Kvorning, sportsfysiolog, Ph.D, Team Danmark
Videospeaker: Mattias Matzeu Malchau, cand.scient Idrætsvidenskabsstuderende

Performance profil i Øvelsesbanken

Vejledning og opvarmning

Generel vejledning
Opvarmning

Testresultater

BW = Bodyweight RM = Repetition maximum Reps = Repetitioner

Tolkning af testresultater og benchmarks
Kvinder U15
Kvinder U17
Kvinder U19
Kvinder senior
Herre U15
Herre U17
Herre U19
Herre senior