Kortbane Håndbold

Håndbold på kortbane

Kortbanen skaber en god og glidende overgang fra totalhåndbold på minibane til spil på den store 40x20-bane.

Ligesom børnene gradvist skal forholde sig til en større bane, skal de også gennem årgangene forholde sig til flere spillere, hvilket gør spilformen mere kompleks.

I U9 spiller man med fire markspillere og en målvogter, der ikke må gå ud af feltet. Det betyder, at det ikke længere er et overtalsspil, som man har i Totalhåndbold (U8). I U9 har børnene god plads, da de nu spiller på en bane med den fulde bredde (20 meter), så der er mulighed for at lykkes med både finter og at løbe i frie rum.

I U10 og U11 spiller man med fem markspillere og en målvogter, der ikke må gå ud af feltet. At der kommer en spiller mere med på hvert hold gør både, at spillerne skal forholde sig til flere spillere - hvilket giver flere muligheder - og at spilrummet bliver lidt mindre – hvilket gør det mere udfordrende at finte sig forbi. Denne progression passer også godt sammen med, at børnenes boldsikkerhed er vokset gevaldigt.

Banens længde på mellem 25,5 og 26 meter gør, at børnene hele tiden skal orientere sig og dermed i langt højere grad tage del i spillet. Denne del bliver mere udtalt, jo mere boldsikre børnene er.

Hensigten med den gradvise progression i antal spillere og banens størrelse er også at fremme kaosspillet med mange aktioner - både fra alle kampens deltagere og fra mange positioner - frem for et voksenstyret og taktisk spil.

Vi anbefaler, at der ofte roteres på alle pladser, særligt målmandspladsen, så alle prøver at spille de forskellige pladser.

Både U9 og U11 spiller med en læderbold, U9 med str. 00 og U11 med str. 0. I supplerende kamptilbud, især for nybegyndere, kan der spilles med enten den grønne streetbold eller kunstlæderbold i str. 00 eller 0.

Udskiftning sker på den midterste zone af sidelinjen, som eventuelt kan markeres med en kegle.

Resultatformidling:

I Håndbold-appen og Håndboldinfo vises, om resultatet er indtastet (Res.OK). Der vises ikke stilling.

 

Vær opmærksom på at i kampe på kortbane gælder følgende særregler:

 • Der spilles på en kortbane (25,5 x 20 meter)
  • Der kan dispenseres fra banens mål og bredde (turneringsledelsens afgørelse)
  • Der er ikke krav om markering af straffekastlinje, 3-meter linje, fuld baglinje eller midterlinje
  • Der spilles med nedsænket overligger.
 • Bolden gives op ved målfeltet såvel ved scoring som opgiverkast.
 • Når spillet vender (tabt bold eller mål), skal spillerne fra det angribende hold tilbage mod området omkring eget målfelt, før de kan deltage i spillet igen. Helbanepres er ikke tilladt. Det vil dog være tilladt at modtage en returbold efter skud i parade eller på stolper uden at være tilbage ved eget målfelt. Ligeledes må man gerne samle en ”løs” bold op uden at have været tilbage ved eget felt. Man må gerne udføre en forsvarsaktion på vej tilbage mod eget målfelt.
 • Der spilles uden udskiftningszone – spillerne må skifte ud på sidelinjen i området fra midt på banen og til baglinje ved eget mål i samme side som dommerbordet. Marker midten med en kegle.
 • Alle spillere kan agere som målmand, og målvogteren skal ikke markeres i form af anden trøjefarve.
 • Der skal altid være en målmand i målfeltet.
 • Der må ikke skydes direkte på mål fra målfeltet.

 

U10 og U11 spiller desuden efter følgende særregler:

Alder: En U11 spiller er fyldt 9 år, men er ikke fyldt 11 år inden 1. januar i det kalenderår, hvori turneringen begynder. U11 opdeles i drenge og piger og kan opdeles i A-, B- og C-rækker.

En U10 spiller er fyldt 9 år, men er ikke fyldt 10 år inden 1. januar i det kalenderår, hvori turneringen begynder. U10 opdeles i drenge og piger og kan opdeles i A-, B- og C-rækker.

Regler: I alle U10 og U11 rækker spilles der efter de almindelige håndboldregler, men med følgende undtagelser:

 • Der spilles med 5 markspillere og 1 målvogter på banen ad gangen
 • Målvogteren må ikke forlade målfeltet i kampe på kortbane
 • Man må maksimalt må benytte 9 spillere pr. kamp.

Målstørrelse: Når den ekstra overligger er sat på, skal målets ”åbning” være 178 x 300 cm.

 

Resultatformidling:

I Håndbold appen vises, om resultatet er indtastet (Res.OK), og i stillingen vises antal kampe og point, men ikke måldifference.

I HåndboldInfo vises, om resultatet er indtastet (ROK), og i stillingen vises antal kampe, antal vundne, antal uafgjorte og antal tabte og point, men ikke måldifference.

 

Døm-selv-kampe på kortbane

Har I døm-selv-kampe for U9 og U11, kan I her finde informationsmateriale, der kan understøtte døm-selv-dommerne, før de griber fløjten og afvikler kampene.

Præsentationen kan også ses af forældre, der har børn, der spiller U9 og U11, så de kan få indsigt i kampaktiviteten for disse aldersgrupper.

Download: Informationsmateriale om Døm Selv Kortbane

 

U9 begyndte at spille på kortbane, da de nye spilformer blev indført til sæsonen 2019/2020, mens U11 begyndte at spille på kortbane fra sæson 2021/2022.