U9 og U11
Kortbanehåndbold
Håndbold på kortbane
Kortbanen skaber en god og glidende overgang fra totalhåndbold på minibane til spil på den store 40x20-bane.
Ligesom børnene gradvist skal forholde sig til en større bane, skal de også gennem årgangene forholde sig til flere spillere, hvilket gør spilformen mere kompleks.
Banens længde på mellem 25,5 og 26 meter gør, at børnene hele tiden skal orientere sig og dermed i langt højere grad tage del i spillet. Denne del bliver mere udtalt, jo mere boldsikre børnene er.
Hensigten med den gradvise progression i antal spillere og banens størrelse er også at fremme kaosspillet med mange aktioner - både fra alle kampens deltagere og fra mange positioner - frem for et voksenstyret og taktisk spil.
Videoen viser reglerne for håndbold på kortbane. Videoen tager udgangspunkt i U11 årgangen, da der er 6 spillere på hvert hold, men kan også bruges til U9 årgangen hvor der kun er 5 spillere på hvert hold.
Regler og rammer for U9 og U11 Håndbold
Her kan du læse og downloade materialer, som kan deles og printes mellem trænere, frivillige og forældre i foreningen om regler og rammer for kampen.
I U9 spiller man med fire markspillere og en målvogter, der ikke må gå ud af feltet. Det betyder, at det ikke længere er et overtalsspil, som man har i Totalhåndbold (U8). I U9 har børnene god plads, da de nu spiller på en bane med den fulde bredde (20 meter), så der er mulighed for at lykkes med både finter og at løbe i frie rum.
Banestørrelse: Kortbane (25,5 x 20 meter)
Målstørrelse: Der spilles med nedsænket overlægger
Streger: Der er ikke krav om markering af straffekastlinje, 3-meter linje, fuld baglinje og midterlinje
Antal spillere og antal på holdkort: 4 markspillere og 1 målvogter / max. 7 på holdkortet
Spilletid: 2 x 20 minutter / ved stævneform 2 x 15 minutter
Bolden: Str. 00 læderbold – husk at den ikke skal være hårdt pumpet, børnene skal kunne klemme om den og opnå et godt greb.
Download regler og rammer for U9 kampen, klik her.
U9 reglerne er særregler, som tager sit udgangspunkt i de almindelige spilleregler for håndbold. Dem finder I her under fanen ”Regler”.
I U11 spiller man med fem markspillere og en målvogter, der ikke må gå ud af feltet. At der kommer en spiller mere med på hvert hold gør både, at spillerne skal forholde sig til flere spillere - hvilket giver flere muligheder - og at spilrummet bliver lidt mindre – hvilket gør det mere udfordrende at finte sig forbi. Denne progression passer også godt sammen med, at børnenes boldsikkerhed er vokset gevaldigt.
Banestørrelse: Kortbane (25,5 x 20 meter)
Målstørrelse: Der spilles med nedsænket overlægger
Streger: Der er ikke krav om markering af straffekastlinje, 3-meter linje, fuld baglinje og midterlinje
Antal spillere og antal på holdkort: 5 markspillere og 1 målvogter / max. 9 på holdkortet
Spilletid: 2 x 20 minutter / ved stævneform 2 x 15 minutter
Bolden: Str. 0 læderbold – husk at den ikke skal være hårdt pumpet, børnene skal kunne klemme om den og opnå et godt greb.
Download regler og rammer for U11 kampen, klik her.
U11 reglerne er særregler, som tager sit udgangspunkt i de almindelige spilleregler for håndbold. Dem finder I her under fanen ”Regler”.
"Det tekniske møde" er ikke en ny opfindelse, men vi sætter de voksne omkring kampen i centrum, og lader trænere og dommer gå i dialog om, hvad de forventer af kampen i forhold til spillernes fysik, spilforståelse og færdigheder.
Er der noget særligt, man skal øve sig på? Hvor mange nye eller øvede spillere er med på dagens hold? Hvad gør vi, hvis det er en ulige kamp, vi står overfor? Har bolden et godt greb, som fremmer spillet for både mindre og større hænder?
Download guide til 'Det tekniske møde' før en U9, U11 eller U13 kamp, klik her.
Læs mere om Det tekniske møde her.
Hvordan afholder vi Det tekniske møde?
Se videoen og bliv klogere på, hvordan I afholder teknisk møde, og hvad det skal indeholde.
Har I døm selv kampe for U9 og U11, kan I her finde informationsmateriale, der kan understøtte døm selv dommerne, før de griber fløjten og afvikler kampene.
Præsentationen kan også ses af forældre, der har børn, der spiller U9 og U11, så de kan få indsigt i kampaktiviteten for disse aldersgrupper.
Hvordan sikrer du, at alle dine spillere får kamptræning? Hvordan udvikler du hver enkelt spiller på det niveau, der passer præcis til ham eller hende? Og hvordan stiller du hold, når du har for få eller for mange spillere? Svaret finder du i det, vi kalder spildudviklings- og dispensationsreglerne.
Læse mere om Spiludviklings- og dispensationsregler her.
Få reglerne forklaret om 'Spiludvikling i egen årgang' her i videoen:
Om indslusningsstævner
For en U9/U10/U11-træner kan det være svært at forudse, hvor mange nye børn der begynder til håndbold i løbet af en sæson, og derfor hvor mange hold der skal tilmeldes turneringen fra start. For at sikre, at nye U9/U10/U11-spillere, der kommer til i løbet af sæsonen, ikke kastes ud i kamp mod mere øvede håndboldspillere fra start, udbydes der indslusningsstævner. Det giver trænere mulighed for at give nye spillere gode oplevelser med at spille kamp.
Til indslusningsstævnerne er der fokus på ekstra vejledning, da man ikke forventer, at spillerne har kendskab til alle reglerne endnu.
Nye U9/U10/U11-spillere kan deltage i indslusningsstævner i op til et halvt år på grund af den halvårlige turnering, hvorefter alle spillere med fordel kan indgå i en turneringskamp på enten A-, B- eller C-niveau.
Valg af bold
Til indslusningsstævnerne beslutter de deltagende hold indbyrdes, hvilken bold der spilles med, om det skal være en læderbold str. 00, en skumbold str. 00 eller en streetbold. Ved uenighed om hvilken bold, der skal bruges, spiller holdene med en læderbold str. 00 (bemærk at der gerne må spilles med en 00-bold til U10/U11 indslusningsstævnerne).
Banen og regler
Kampen afvikles på kortbane med fire markspillere og én målmand og med de samme regler som i U9-turneringskampene /U10-U11 turneringskampene.
DanskHåndbold anbefaler, at der påsættes dommere til at afvikle kampene, hvis det er muligt.
Indslusningsstævner er ikke et U8-produkt
Formålet med indslusningsstævner er at give nye spillere en indføring til håndboldkampe, og ikke for at øvede U8-hold kan få nye udfordringer mod ældre spillere.
Har klubben nogle meget øvede U8-spillere, bør klubben henvende sig til deres lokale foreningskonsulent for at få en håndboldfaglig drøftelse af, hvilke muligheder der er for at udfordre spillerne.
Resultatformidling:
I Håndbold appen vises, om resultatet er indtastet (Res.OK), og i stillingen vises antal kampe og point, men ikke måldifference.
I HåndboldInfo vises, om resultatet er indtastet (ROK), og i stillingen vises antal kampe, antal vundne, antal uafgjorte og antal tabte og point, men ikke måldifference.
Læs mere om resultatformidling i vores vidensgrundlag 'Rigtig, sjov håndbold' på side 29. Klik her.
Finde links til uddannelse og inspiration for børnetræneren her.
Kamp
Kampene på kortbane for U9 og U11 bliver både udbudt i turneringsform og i stævneform - særligt for nybegyndere og uøvede. Læs mere om Regler og rammer neden for
I DanskHåndbold er kampen en arena for læring, motivation og udvikling, både for den enkelte spiller og på holdet. Det er træneren og dommerens/kampvejlederens ansvar, at skabe en kamp med fokus på udvikling og et godt match mellem holdene men også mellem spillerne på banen.
Rammerne for den enkelte kamp diskuteres ved det 'Tekniske møde', der ligger forud for alle kampe og som du kan læse mere om under 'Rammer og regler for U9 og U11'.
Husk at alle børn skal have lov at spille flere pladser i løbet af en kamp. Særligt målvogterposten er vigtig at skifte ud på, så flest muligt får stiftet bekendtskab med at være målvogter.
Træning
Træningen behøver ikke kun at foregå på Kortbanen. Her kan både Tototalhåndboldbanen og spil på buen i begge ender af 20x40 hallen gøre træningen alsidig.
Børnene er lige nu i den 'motoriske guldalder', som træningen skal beså af leg, alsidighed og glæde. Find inspiration til din træning via DanskHåndbolds ugentlige træningsprogrammer. Meld dig til her.
Hvis du ønsker inspiration til træninngen, så kig nærmere på DanskHåndbolds Øvelsesbank. Den kan tilgås både i 'Håndbold-appen' under 'Sportstasken' og 'Video' eller klik her.
Rigtig, sjov håndbold - udvikling og hverdag for børn og unge
DanskHåndbold ønsker at skabe gode rammer for børn og unge, som både tager hensyn til deres fysiske og kognitive udvikling samt rammerne i deres hverdagsliv.
I 'Rigtig, sjov håndbold' kan du søge viden og inspiration til, hvordan du som træner, foreningsleder eller forældre kan danne et håndboldmiljø, som skaber motivation, glæde og udvikling. Læs mere her.
Billedet neden for viser udvalgte vilkår og karakteristika for børn i alderen 9-12 år.