Spiludvikling til ældre aldersgruppe

Forklaring af spiludvikling til ældre aldersgruppe

Kort fortalt...

Du kan flytte så mange spillere, som du vil, op at spille kamp på et hold i en ældre aldersgruppe, uden at disse spillere låses. Og de må gerne spille på BÅDE deres eget hold i egen aldersgruppe samt på holdet i den ældre aldersgruppe samme dag. Dog må de max spille 2 kampe i alt på en dag. OBS: Hvis en spiller spiller på 2 forskellige hold i den nærmeste ældre aldersgruppe uden at ha' spillet en kamp i egen aldersgruppe derimellem, så gælder de normale op- og nedrykningsregler jf. stk. 5.3-5.8.

På siden her skal vi se nærmere på paragraf 3.2. fra Turneringsreglementet omkring spiludvikling til ældre aldersgruppe, så det bliver nemmere for dig at forstå og bruge i praksis.

Som træner kan du stå i situationer, hvor du ønsker at lade en spiller spille i både egen og ældre aldersgruppe på samme dag. Det kan fx være relevant i følgende scenarier:

  • Du mangler én eller flere spillere på holdet i den ældre aldersgruppe
  • Én eller flere spillere har godt af at prøve kræfter på et hold i en ældre aldersgruppe

 

Her giver det mening at bruge reglen om spiludvikling til ældre aldersgruppe. Reglen er egentlig meget ligetil: Du kan flytte så mange spillere, som du vil, op at spille kamp på et hold i en ældre aldersgruppe, uden at disse spillere låses. Og de må gerne spille på både deres eget hold samt på holdet i den ældre aldersgruppe samme dag. Dog må de max spille 2 kampe i alt på en dag.

 

Der er fra DanskHåndbold en forventning om, at reglen anvendes mhp. at udvikle spillere samt grundprincipperne i 'Rigtig, sjov håndbold'.


Herunder følger en forklaring på de relevante punkter i reglementet, der vedrører reglen om spiludvikling til ældre aldersgruppe.

 

U8 til U19 spillere må spille i en ældre aldersgruppe

3.2.a) Spillere omfattet af 2.1. f-l kan frit benyttes på 1 hold i den nærmest følgende ældre aldersgruppe, uden at man dermed spærres for deltagelse i egen aldersgruppe. Såfremt spilleren spiller på 2 forskellige hold i den nærmest følgende ældre aldersgruppe uden at have spillet en kamp på egen årgang derimellem, gælder de normale op- og nedrykningsregler jf. stk. 5.3-5.8.

 

Reglen betyder, at spillere (U8 til U19) må benyttes både i egen aldersgruppe og i aldersgruppen over uden at blive låst. 

Så står et hold i en ældre årgang pludselig og mangler én eller flere spillere til en kamp, eller ønsker man at give yngre spillere lidt mere udfordring på en ældre årgang, kan man altså sagtens det, uden at det får konsekvenser for disse spilleres deltagelse på egen årgang.

Vær opmærksom på, at hvis en spiller spiller på to eller flere forskellige hold i en ældre aldersgruppe, så er der IKKE længere tale ’spiludvikling’ - således skal spilleren derfor skal ”spilles fri” (jf. TU-regl. §5.5 primært i turneringsreglementet,) for at rykke mellem holdene i overliggende aldersgruppe, men også for at komme ”hjem” til egen aldersgruppe.

 

Der er ikke begrænsning på, hvor mange spillere man må hive op i en ældre aldersgruppe.

Vær dog opmærksom på, at det kun er tilladt for en spiller at spille to kampe på samme dag (jf. 5.7)

 

Spilleren tilhører den ældre aldersgruppe, hvis hun/han KUN spiller der

3.2.b) Spillere omfattet af 2.1 f-l, der alene har deltaget i kampe i en ældre aldersgruppe set over et helt turneringsår, kan betragtes som tilhørende denne aldersgruppe og derefter anvendes jf. stk. 3.3.a.

 

Det betyder, at en spiller (U8-U19), der KUN har deltaget i kampe i en ældre aldersgruppe, betragtes som tilhørende denne aldersgruppe. Således kan du som træner her anvende spiludvikling i egen aldersgruppe på denne spiller (jf. 3.3.a) i op til to kampe, uden at spilleren skal spilles fri.

 

Reglen er lavet for særligt at tilgodese de små klubber, som fx har så få U19-spillere, at den bedste løsning er, at disse spillere spiller i senior-rækken. Spiller de kun senior i en sæson, kan I som klub spiludvikle på disse spillere i seniorrækken.

 

Spildudvikling i ældre aldersgruppe kan ikke kombineres med dispensation

3.2.d) Spiludvikling til ældre aldersgruppe kan ikke kombineres med dispensationsspiller jf. stk. 3.4.

 

Reglen betyder, at man ikke både kan spille på dispensation i en yngre årgang (jf. 3.4) og samtidig spille for et hold i en ældre årgang. Det vil sige, at fx en U15-spiller, der spiller på dispensation i U13, ikke samtidig må spille med på U17.

Kontakt din foreningskonsulent

Har du konkrete spørgsmål til spiludvikling, dispensation, holdsammensætning m.m., så kontakt den foreningskonsulent, der er tilknyttet din forening.

Foreningskonsulent Midt

Anders Fredsgaard

Foreningskonsulent Midt

Kristian Olsen

Foreningskonsulent Midt

Thomas Kristian Skovhus Andersen

Foreningskonsulent Nord

Andreas Kronborg

Foreningskonsulent Nord

Jens Ulnits

Foreningskonsulent Nord

Henrik Rump Elkjær

Foreningskonsulent Syd

Torben Sørensen

Foreningskonsulent Syd

Claus Rosenbom-Jessen

Foreningskonsulent Syd

Maria Brumvig

Foreningskonsulent Øst

Morten Juul

Foreningskonsulent Øst

Simon Guldager Christensen

Foreningskonsulent Øst

Benny Salling

Kontakt vedr. kommunikation

Regional kommunikationskonsulent

Mette Lindberg