Landshold
13.08.2023

W17-landsholdet rejser hjem med erfaring, der er guld værd

Det blev desværre ikke til en finalesejr til de talentfulde U17-kvinder, som her til aften spillede finale mod Frankrig ved EM i Montenegro. Det unge, danske landshold rejser derfor hjem med sølv fra deres første slutrunde.
Af Maria-Teresa Faurhøj

De danske spillere på podiet med sølvmedaljer om halsen. Foto: HF Montenegro

Det danske W17-landshold har imponeret kamp efter kamp med ikke mindst flot håndbold spil, men også med det stærke sammenhold, som spillerne har vist. Søndag aften skulle spillerne så forsøge at få tre ugers hårdt arbejde til at kulminere, da de mødte Frankrig i EM-finalen.

Frankrig, som Danmark slog tidligere i turneringen, da de leverede et vanvittigt comeback og snuppede sejren lige til sidst. Den danske landstræner Ole Bitsch vidste godt, at det ikke ville blive nemt at slå det stærke franske hold igen, men han og spillerne var klar til at give alt.

Danmark fik en rigtig god start på kampen, men det samme gjorde franskmændene, som bragte sig i front. De danske spillere formåede at holde sig lige i hælene på Frankrig og lod dem ikke komme alt for langt foran. Stillingen ved pausen blev 12-9 til Frankrig.  

Frankrig kom bedst ud fra pausen, og med effektivt angrebsspil og en hurtig kontrafase bragte franskmændene sig yderligere i front. Selvom de danske tilskuere heppede det bedste, de havde lært, var det desværre ikke nok til at hjælpe de danske spillere til at levere et comeback. Til sidst kunne Danmark desværre kun pynte lidt på resultat, som endte med en sejr til Frankrig på 24-19.

EM i Montenegro var U17-landsholdet første slutrunde, og om slutrundes har været en succes, gøres ikke op i medaljer. For den internationale erfaring og kompetenceudvikling, som tre uger med så mange kampe og oplevelser giver, vil altid være guld værd. 

- Det har været en enorm lærerig turnering for vores U17-piger, hvor de har fået deres første slutrundeerfaring og spillet mod en masse forskellige spillestile. Det har været imponerende at følge, hvordan at de i så mange kampe har formået at slide deres modstandere op og virkelig stået sammen hele vejen uanset, hvor megen modgang de har oplevet, fortæller Ole Lund Bitsch.

- Og netop det med at lære at håndtere modgang er noget af det, der gør os allermest stolte som trænere for de her spillere. For det signalerer nemlig den helt rette vinderkultur i vores øjne. Her måler vi nemlig ikke os selv på sejre og nederlag - men derimod i vores ageren, når vi er inde på banen og den læring, vi kan tage med herfra, slutter den danske landstræner.

Dansk topscorer i finalen blev Andrea Sofie Bugtrup, og kampen spiller for Danmark blev Freya Hattesen.

Danmark fik også to spillere på EM’s All Star-hold, nemlig Anne Dolberg Plougstrup som blev kåret til turneringens bedste venstre back, og Andrea Nørklit som blev kåret til turneringens mest værdifulde spiller. Kæmpestort tillykke til begge spillere, med den flotte hæder.  

Det danske landshold har med deres flotte resultat også kvalificeret sig til VM næste sommer. Ligesom at de har sikret, at det næste W17-landshold i rækken er kvalificeret til EM i 2025. En vigtig milepæl, så udviklingen kan fortsætte på højeste niveau, og så danske håndboldtalenter kan få endnu mere læring og erfaring.

Anne Dolberg Plougstrup blev kåret til turneringens bedste venstre back. Foto: HF Montenegro

Den danske keeper Andrea Nørklit blev kåret til turneringens mest værdifulde spiller. Foto: HF Montenegro

Resultaterne af Danmarks kampe ved EM indtil videre:

Indledende gruppespil:

3. august: Danmark – Portugal, 22 - 18
4. august: Holland – Danmark, 21 - 26
6. august: Danmark – Norge, 27 - 23

Mellemrunden:

8. august: Danmark – Ungarn, 24 - 24 
9. august: Danmark – Frankrig, 25 - 20

Semifinale:

11. august: Danmark - Kroatien, 21-19 

Finale:

13. august: Frankrig - Danmark, 24 - 19 

De 16 EM-spillere er:
Andrea Bjertrup, Silkeborg-Voel KFUM
Andrea Nørklit, GOG Håndbold
Andrea Vejsgaard, Skanderborg Håndbold
Anna Stenkil Mogensen, Horsens HK
Anne Dolberg Plougstrup, Silkeborg-Voel KFUM
Caroline Friis Hansen, Silkeborg-Voel KFUM
Caroline Kottal Clausen, Ikast Håndbold
Clara Mendgaard Sørensen, SINE
Emilie Schleicher, Skanderborg Håndbold
Freja Fonseca, Skanderborg Håndbold
Freya Hattesen, GOG Håndbold
Frida Johannesen, Viborg HK
Johanne Lasthein, Ikast Håndbold
Julie Groth Persson, GOG Håndbold
Malou Mørch Axel, Hvidovre IF
Nikoline Skov Johansen, SINE