Landshold
05.09.2024

Talentchef: Svært ikke at være optimistisk

Søren Skaastrup Frydendal ser tilbage på en sommer, hvor ungdomslandsholdene viste, at fokus på udvikling og det at få resultater ikke er to modsætninger.
Af Troels Trads Hansen

W18-landsholdet kom hjem med VM-sølv fra Kina. Foto: Nebojsa Tejic / kolektiff

Når DanskHåndbold sender ungdomslandshold til slutrunder, er det først og fremmest for at udvikle spillere. Det handler om at give spillerne muligheden for at prøve sig af - både på et personligt plan, men også på sportsligt plan. Følger resultaterne med, er det fantastisk.

Sådan var sommeren for de danske u-landshold. En frugtbar kombination af udvikling og medfølgende flotte resultater, hvor alle hold spillede bredt, havde masser af nye spillere med og spillede den slags håndbold, som DanskHåndbold i talentregi gerne vil stå for.

Det vil sige med fokus på udvikling frem for resultater. Men når udviklingen samtidig er så god, at alle fire ungdomslandshold nåede frem til medaljekampene, så har talentchef Søren Skaastrup Frydendal svært ved at få armene ned.

For det vidner det om, at det udviklingsarbejde, som foregår i ungdomslandsholdsregi, er enormt solidt.

- Hvilken sommer! Alle danske håndboldlandshold slutter blandt de bedste fire nationer ved hhv. EM og VM. Men endnu vigtigere; alle gør det med fokus på udvikling af spillerne, med stor bredde i spilletid og med mange ny ansigter på holdene. Det vidner om et enormt potentiale og stor bredde i dansk håndbold. Det er vi stolte af, men det forpligter også ift. at investere i en fortsat udvikling hos de mange unge mennesker, siger talentchefen.

- I DanskHåndbold er målet at udvikle hele håndboldspillere i verdensklasse. Derfor er udvikling og resultater ikke er hinandens modsætninger. Men det betyder, at det er præmissen, der afgør, hvad vi betegner som en succes. Derfor er præmisserne også forskellige fra landshold til landshold. På de yngste landshold spiller vi bredt, ønsker at (kompetence)udvikle og give så mange som muligt erfaring på arenaer, de ellers ikke har mulighed for på klubplan. På de ældre landshold er præmissen anderledes, men en medalje er aldrig et succeskriterie i sig selv, forklarer Søren Skaastrup Frydendal.

Midt i glæden over at udvikling og resultater gik op i en højere enhed denne sommer, kommer talentchefen dog med en løftet pegefinger. For det er vigtigt for Søren Skaastrup Frydendal at understrege, at man på ingen måde kan overføre et resultat ved en u-slutrunde til en seniorkontekst. I stedet handler det om skabe udvikling, minder og glæde.

- Vi skal bygge på og hjælpe de unge mennesker med at forløse deres potentiale. Derudover skal vi også værne om spillernes glæde og deres motivation ved at spille håndbold. I et langt håndboldliv er det udviklingen, oplevelserne og venskaber der er drivkraften. Det skal spillerne huske, men det skal vi som ledere bestemt også.

Herunder følger Søren Skaastrup Frydendals kommentarer til de enkelte slutrunder (i rækkefølge efter hvornår de sluttede).

W20 VM
Indledte sommerens slutrunder med en fjerdeplads ved VM i Nordmakedonien. Igen en trup med relativ stor udskiftning ift. tidligere slutrunder. Slutrunden var årgangens sidste i U-landsholdsregi. Det var en meget stærk besat slutrunde, hvor der både var store kollektive – og individuelle præstationer. I øvrigt sidste slutrunde for assistenttræner Jan Barslev og fysioterapeut Jan Valentin – begge efter lange og flotte karrierer i DanskHåndbold. 

M20 EM
Flot indsats, der kulminerer med at holdet rejser sig i bronzekampen efter et knebent semifinalenederlag til Spanien. Alle 16 spillere leverede på skift flot, og vigtigst af alt har spillerne fået en masse erfaring og oplevelser, som de kan tage med hjem og arbejde videre med i klubberne, og på den måde forsætte deres udvikling. Turneringen var den sidste for landstræner Simon Sørensen, der er blevet cheftræner i Bjerringbro-Silkeborg.

M18 EM
Det er et virkelig stærkt resultat af vores drenge, at vinde sølvmedaljer. Første mesterskab er altid svært. Både fordi spillerne aldrig har prøvet det før, men også fordi man ikke ved, hvad de andre nationer kommer med. Resultatet er en understregning af et meget stærkt talentarbejde i dansk håndbold. Det vidner om en enorm kvalitet på vores herreside i øjeblikket. Kæder vi det sammen med vores M20-landsholds bronzemedaljer, er det svært ikke at være optimistisk på dansk herrehåndbolds vegne i fremtiden.

W18 VM
Sluttede den flotte sommer af med VM-sølv. Både spillere og trænere er nok trætte af et sølv lige nu, men det var en flot præstation. I forhold til det hold der fik EM-sølv sidste år, var der hele otte nye spillere, som fik slutrundedebut. Det vidner om en stærk årgang med stor kritisk masse. Det viser også, at vi har fat i noget ift. den måde, vi udvikler spillere på i dansk håndbold. Det var desuden et VM med et par kuriøse kampe mod Taiwan og Grønland men også med flotte sejre over Kroatien og ikke mindst Frankrig i semifinalen.