Landshold
18.06.2024

Spændende sommer i vente for U-landsholdene

I løbet af sommeren skal fire danske ungdomslandshold i aktion ved EM og VM. Talentchef Søren Skaastrup Frydendal ser frem mod slutrunderne, som har hver deres fokus.
Af Troels Trads Hansen

I løbet af sommeren skal fire danske ungdomslandshold i aktion ved EM og VM. Foto: Marius Ionescu

Der venter de danske ungdomslandshold en spændende og udfordrende sommer. Her skal W20 til VM i Nordmakedonien, W18 tager til Kina og spiller VM, mens M20 og M18 spiller EM-slutrunder i henholdsvis Slovenien og Montenegro.

- Generelt skal mesterskaberne bruges til at sikre os, at så mange spillere som muligt får international erfaring. Det bliver fedt for vores spillere at møde de bedste fra de andre lande og samtidig snuse lidt til det pres, der også kan følge med, når man er til en slutrunde, siger talentchef i Dansk Håndbold Søren Skaastrup Frydendal.

Som sædvanlig er der ikke krav om at komme hjem med metal om halsen, men i stedet er fokus på, at spillerne skal udvikle sig mest muligt og få en god oplevelse.

- Vi vil naturligvis gerne vinde, men vi er vildt udviklingsorienterede. De her mesterskaber er med til at give spillerne nogle store oplevelser. Men de viser os også nye sider af spillere og trænere. Det er noget andet end at spille testkampe, og vi glæder os til at se, hvordan spillerne og lederne agerer under et slutrundepres, siger Søren Skaastrup Frydendal.

I det følgende fokuserer talentchefen på hver af de fire U-slutrunder.


W20 VM Nordmakedonien 17. juni - 01. juli

- Vi har en trup med en del nye spillere, og det vidner om, at vi har med en spændende og bred årgang at gøre. Det er det afsluttende mesterskab for årgangen, inden de går over til seniorhåndbold og forhåbentlig en A-landsholdskarriere. Det betyder, at der kommer til at være smæk på. De møder dygtige spillere og landshold. Vi går faktisk ind til den slutrunde med et præstationsfokus. Det vil sige, at vi spiller for at vinde, og vi tager afsted for at gøre det så godt som muligt, forklarer Søren Skaastrup Frydendal.

Danmarks kampe i det indledende gruppespil:

  1. juni kl. 15.45 Danmark – Japan
  2. juni kl. 15.45 Danmark - Taipei (Taiwan)
  3. juni kl. 15.45 Danmark - Norge


M20 EM Slovenien 10. juli – 21. juli

- Det bliver interessant at se, hvordan holdet tackler det nye turneringsformat. Der er flere hold med, og det er blevet sværere at gå videre fra gruppen, da kun nummer et og de to bedste toere får en billet videre til hovedrunden. Det stiller andre krav til spillere og trænere og udfordrer os en smule på vores ambition om at være udviklingsorienterede, siger Søren Skaastrup Frydendal og tilføjer:

- Lederne omkring holdet har arbejdet med en spillermæssigt meget bred trakt de første par år, men nu begynder vi at være en lille smule smallere. Det er holdets næstsidste slutrunde, inden de slutter af med M21 VM næste år.

Danmarks kampe i det indledende gruppespil:

  1. juli kl. 14.20 Danmark – Italien
  2. juli kl. 19.00 Danmark – Israel
  3. juli kl. 19.00 Danmark – Slovenien


M18 EM Montenegro 4. august – 18. august

- Det er første slutrunde for både spillere og træner Dennis Bo Jensen. Her er noget på spil på den måde, at EM fungerer som kvalifikation til VM og næste årgangs EM. Dette er det eneste mesterskab, hvor vi går ind med et resultatmæssigt perspektiv på, om det er gået godt. Holdet og staben er bevidste om, at der er et præstationspres, men med det spillermateriale vi har, skal det nok gå, lyder det fra Søren Skaastrup Frydendal.

Danmarks kampe i det indledende gruppespil:

Danmark – Norge
Danmark – Tjekkiet
Danmark – Ukraine

Kamprækkefølge og spilletidspunkter kendes ikke endnu.


W18 VM Kina 14. august – 25. august

- Dette kan blive en lidt speciel omgang. IHF har bestemt, at VM i Kina skal spilles med harpiksfri bolde. Argumentet er, at det gør det lettere at udbrede sporten på verdensplan. Realiteten er, at det bliver et meget anderledes spil og forringer afslutningsmulighederne.

- Vi skal møde nogle modstandere, som vi aldrig har mødt før. Det er altid interessant. Der er 10 nye spillere med i forhold til seneste slutrunde. Det vidner om en bred og interessant årgang samt, at vi er meget nysgerrige på mange typer af spillere, slutter Søren Skaastrup Frydendal.

Danmarks kampe i det indledende gruppespil:

Danmark – Kina
Danmark – Taipei (Taiwan)
Danmark – Grønland

Kamprækkefølge og spilletidspunkter kendes ikke endnu.