Landshold
27.06.2023

Seks danskere kåret som sæsonens bedste i Europa

Ved en stor gallafest i Wien kårede Det Europæiske Håndboldforbund mandag aften de bedste spillere i sæsonen 2022/23.
Af Jens Jacob Juulsager

Simon Pytlick løb både med prisen som bedste venstre back og MVP. Foto: Kolektiff

At det har været en stor sæson for dansk landsholdshåndbold og for mange af de danske profiler ude i deres klubber, blev der sat en tyk streg under, da ikke færre end seks spillere blev hyldet af EHF med en plads på sæsonens hold.

Kåringen fandt sted mandag aften i Wien, hvor det Europæiske Håndboldforbund for første gang afholdt EHF Excellence Awards for at hylde sportens ypperste præsentationer.

Simon Pytlick løb med den ultimative hæder som ikke bare sæsonens bedste venstre back men også titlen som MVP, den mest værdifulde spiller i Europa.

Et flot punktum på en vaskeægte drømmesæson for fynboen, der både fik mesterskabsdebut, blev verdensmester, nåede Champions League-kvartfinalen, vandt DM- og pokalguld med GOG og blev solgt til Flensburg-Handewitt.

- Jeg forventede slet ikke det her. Så det er fantastisk at stå her foran alle de fantastiske spillere og legender, jeg har set så meget op til som barn. Det er utroligt at være på scenen lige nu, sagde Simon Pytlick fra scenen i Wien ved prisoverrækkelsen.

Her blev han også spurgt, om det har givet ham en fordel, at hans forældre selv har store karrierer inden for håndbolden bag sig.

- Siden jeg var barn har de spurgt mig, om jeg ville spille håndbold. For hvis jeg ville gå til noget andet, skulle jeg bare gøre det. Så min familie har aldrig presset mig. Jeg har spillet håndbold, fordi jeg elsker sporten. Derfor er det en kæmpe ære at stå her, lød det fra Pytlick.

Og prisen som Europas bedste er helt på sin plads, mener landstræner Nikolaj Jacobsen.

- Simon har haft en fantastisk sæson. Han har spillet virkelig godt for GOG og specielt imponeret i Champions League, hvor han blev nummer fem på topscorerlisten og scorede flest mål i åbent spil. At han blev verdensmester efter en fantastisk turnering, hvor han også kom på All Star-holdet, er selvfølgelig prikken over i’et. Den er svær at toppe for andre, så det er helt fortjent, at Simon får prisen, siger Nikolaj Jacobsen.

Yderligere tre af landsholdskammeraterne fra VM-triumfen kom med på sæsonens hold. Niklas Landin som bedste målmand, Mathias Gidsel som bedste højre back og Hans Lindberg som bedste højre fløj.


Hans Lindberg deltog ligesom Simon Pytlick ved EHF Excellence Awards i Wien. Foto: Kolektiff

Friis og Heindahl bedst blandt kvinderne

Håndboldkvinderne, der imponerede med EM-sølv, er også flot repræsenteret på sæsonens hold.

Her er Kathrine Heindahl, der ved siden af landsholdssuccesen nåede frem til Champions Leagues Final4 med Team Esbjerg, kåret som bedste forsvarsspiller, mens Emma Friis, der vandt European League med Ikast, er udpeget som Europas bedste på venstre fløj. Hun siger:

- Det betyder vildt meget for mig. Jeg tror måske ikke helt, det er gået op for mig endnu, for det er langt fra noget, alle får lov at opleve i deres karriere.

- Når håndbold er en holdsport, går man meget op i, hvordan holdet præsterer. Men jeg er selvfølgelig også rigtig stolt over mine individuelle præstationer og udvikling i den her sæson og den cadeau, der ligger i at blive kåret som sæsonens bedste venstre fløj, fortæller Emma Friis.

De danske mestre fra Team Esbjerg havde i øvrigt ikke færre end fire spillere på sæsonens hold, hvor den norske trio Henny Reistad, Nora Mørk og Vilde Ingstad gjorde Kathrine Heindahl selskab.

56 spillere for både kvinder og mænd var nomineret til sæsonens bedste, og så er det spillere, trænere, udvalgte medier og fans, der ved en afstemning har kåret sæsonens hold.

En gruppe eksperter udvalgt af EHF har stået for MVP-kåringerne. Foruden Simon Pytlick gik hæderen til den norske målvogter Katrine Lunde.

Emma Friis kronede en flot sæson med EM-sølv og European League-triumfen med en plads på sæsonens hold. Foto: Lars Møller

Sæsonens hold for kvinder

• Venstre fløj: Emma Friis – Danmark / Ikast Håndbold
• Venstre back: Cristina Neagu – Rumænien / CSM Bucuresti
• Playmaker: Henny Reistad – Norge / Team Esbjerg
• Højre back: Nora Mørk – Norge / Team Esbjerg (samme antal stemmer som Gros)
• Højre back: Ana Gros – Slovenien / Györ (samme antal stemmer som Mørk)
• Højre fløj: Angela Malestein – Holland / FTC
• Streg: Vilde Ingstad – Norge / Team Esbjerg
• MVP & målvogter: Katrine Lunde – Norge / Vipers Kristiansand
• Forsvarsspiller: Kathrine Heindahl – Danmark / Team Esbjerg 


Sæsonens hold for mænd

• Venstre fløj: Timur Dibirov – Rusland / Zagreb
• MVP & venstre back: Simon Pytlick – Danmark / GOG
• Playmaker: Luc Steins – Holland / Paris Saint-Germain
• Højre back: Mathias Gidsel – Danmark / Füchse Berlin
• Højre fløj: Hans Lindberg – Danmark / Füchse Berlin
• Streg: Ludovic Fabregas – Frankrig / Barcelona
• Målvogter: Niklas Landin – Danmark / THW Kiel
• Forsvarsspiller: Thiagus Petrus – Brasilien / Barcelona


Ved samme show i Wien blev et nyoprettet Hall of Fame også indviet ligeledes med flot dansk repræsentation. Læs mere her.