Landshold
27.06.2024

Seks danske spillere på sæsonens hold hos EHF

Det europæiske håndboldforbund, EHF, har i dag offentliggjort årets hold for sæsonen 2023/2024 for både mænd og kvinder. Hos mændene blev der plads til fire danske spillere, mens to danskere fik en plads på holdet hos kvinderne.
Af Troels Trads Hansen

Sandra Toft og Hans Lindberg er blandt de seks danskere på sæsonens hold for hhv kvinder og mænd. Foto: Anze Malovrh / kolektiff, Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Der bliver i den grad lagt mærke til de danske hold og spilleres præstationer i hele Europa. For de danske klubber og spillere er blandt de mest toneangivende på internationalt plan.

Vi så det til Final4, hvor Aalborg Håndbold imponerede med en plads i finalen hos mændene, mens Team Esbjerg kom hjem fra finalestævnet med en flot tredjeplads.

Nu har EHF så sat navn på spillerne til EHF Excellence Awards - årets hold - for både mænd og kvinder, og her er der massiv dansk repræsentation.

Hos kvinderne er Sandra Toft blev kåret som bedste målvogter, mens Line Haugsted har fået titlen som sæsonens bedste forsvarsspiller. Begge spillede tidligere på måneden flotte hovedroller, da de var med til at vinde Champions League med ungarske Györ.

- Først og fremmest tak til alle dem der har stemt. Det er en ære og jeg føler en stolthed og en taknemmelighed. Der er de tre ord der dækker det. Der er rigtig mange gode målmænd, så der har været mange om buddet. Heldigvis spiller jeg på to rigtig gode hold, der også har haft stor indflydelse på den titel. Uden dem havde jeg i hvert fald ikke fået den, siger Sandra Toft, og klub- og landsholdskollega Line Haugsted stemmer i:

- Det er fedt at blive anerkendt på den måde. Jeg prøver altid at gøre mit bedste og så er det bare fedt, at der er så mange der synes, jeg har gjort det godt. Der er jo sindssygt mange fra både klubholdet og landsholdet, som har været nomineret og det er virkelig flot, så jeg er selvfølgelig glad, forklarer Line Haugsted

Dansk dominans hos mændene
Hos mændene dominerer de danske spillere og udgør ikke mindre end halvdelen af holdet. Her er blevet plads til målmand Emil Nielsen, som vandt Champions League med FC Barcelona, forsvarsspiller Magnus Saugstrup fra SC Magdeburg, som også er blevet kåret som den bedste spiller i Bundesligaen samt fløjspillerne Emil Jakobsen og Hans Lindberg.

Jakobsen vandt sammen med Flensburg-Handewitt EHF European League med en finalesejr og Hans Lindberg og Füchse Berlin.

Og den danske dominans på årets hold imponerer herrelandstræner Nikolaj Jakobsen.

- Det siger meget godt, hvor dansk herrehåndbold står lige nu – at vi er et af de bedste landshold i verden, og vi har nogle af de bedste spillere i verden på positionerne. Så jeg er jo vildt glad, specielt på deres vegne, men også på dansk håndbolds vegne, at vi har så mange repræsenteret, siger Nikolaj Jacobsen, som samtidig hæfter sig ved, at 42-årige Hans Lindberg er på årets hold for andet år i træk.

- Det er vanvittigt flot, når man tager Hans’ alder i betragtning, og den stabilitet, han har vist over så mange år. Så det er vildt flot og en kæmpe præstation, at han i den alder kan blive valgt.

Fra 11. til 23. juni blev spillere, trænere, udvalgte håndboldjournalister og fans inviteret til at give deres mening til kende, og hver gruppes stemme udgjorde 25% af det endelige resultat.

For hver position på banen var der nomineret syv spillere baseret på deres præstationer i sæsonen 2023/24 på både landsholdet og klubniveau.

Sæsonens hold for kvinder
• Venstre fløj: Chloé Valentini – Frankrig / Metz Handball
• Venstre back: Henny Reistad – Norge / Team Esbjerg
• Playmaker: Stine Oftedal – Norge / Györi Audi ETO KC
• Højre back: Anna Vyakhireva – Rusland / Vipers Kristiansand
• Højre fløj: Viktoria Györi-Lukacs – Ungarn / Györi Audi ETO KC
• Streg:  Sarah Bouktit – France / Metz Handball
• Målvogter: Sandra Toft – Danmark / Győri Audi ETO KC
• Forsvarsspiller: Line Haugsted – Danmark / Győri Audi ETO KC

Sæsonens hold for mænd
• Venstre fløj: Emil Jakobsen – Danmark / SG Flensburg-Handewitt
• Venstre back: Elohim Prandi – Frankrig / Paris Saint-Germain Handball
• Playmaker: Felix Claar – Sverige / SC Magdeburg
• Højre back: Dika Mem – Frankrig / Barça
• Højre fløj: Hans Lindberg – Danmark / Füchse Berlin
• Streg: Ludovic Fabregas – Frankrig / Veszprém HC
• Målvogter: Emil Nielsen – Danmark / Barça
• Forsvarsspiller: Magnus Saugstrup – Danmark / SC Magdeburg