Landshold
28.11.2023

Nyt trofæ designet til VM i kvindehåndbold

En omfattende arbejdsproces ligger bag udviklingen af trofæet, der er udformet af anerkendt svensk designer.
Af Jens Jacob Juulsager

Det har taget over seks døgns arbejde at udforme det nye VM-trofæ.

Når VM-finalen er afgjort i Jyske Bank Boxen i Herning den 17. december, overrækkes et nyt VM-trofæ for første gang til de nykårede verdensmestre. Et trofæ der i årene frem vil blive symbolet på håndboldens ultimative triumf.

Trofæet er udformet af den internationalt anerkendte svenske designer Lena Bergström i samarbejde med det svenske glasværk Kosta Boda.

VM-værterne fra Danmark, Norge og Sverige kan nu løfte sløret for designet, dagen før VM går i gang.

- Vi sætter pris på denne vigtige gestus fra de tre værtsnationer og dens betydning for international kvindehåndbold. Det glæder os, at kvindehåndbolden nu har et trofæ til fremtidige mesterskaber, siger Dr. Hassan Moustafa, præsident for Det Internationale Håndboldforbund, IHF.

Det nye trofæ vejer godt ti kilo og består af fire individuelle dele, der alle er lavet af glas. Hvert stykke er udført med forskellige teknikker for at skabe et værk, der omfatter alle håndboldens symboler – bolden, skuddet og sportens dynamik.

Udformningen af trofæet har været en omfattende proces over mere end seks hele døgns arbejde. Herunder har materialet været i glassmelteovnen i 22 timer, er blevet slebet i 116 timer, malet i 21 karat guld over fem timer, mens blæsning, limning og montering har taget ti timer.

- Da vi blev bedt af IHF om at præsentere et forslag til et nyt trofæ, blev vi naturligvis både beærede og glade. Det er fantastisk, at trofæet, der bliver et kendetegn for VM i fremtiden, første gang skal uddeles til mesterskabet i Danmark, siger eventmanager i DanskHåndbold, Anita Kristiansen.

Det originale VM-trofæ vil mellem mesterskaberne blive opbevaret på IHF’s hovedkontor i Basel i Schweiz, mens verdensmestrene får en replika til evigt eje.

Designer Lena Bergström har skabt trofæet i samarbejde med det svenske glasværk Kosta Boda.