Landshold
06.01.2024

Lasse Svan optaget i Sportens Hall of Fame

Højrefløjen har fået plads i dansk idræts fineste selskab som en manifestation af hans enestående karriere.
Af Jens Jacob Juulsager

Foto: Lars Møller/DR/MCH

Som den femte håndboldspiller i historien blev Lasse Svan lørdag aften optaget i Sportens Hall of Fame ved det store Sport 2023-show i Jyske Bank Boxen i Herning.

Lasse Svan stoppede sin håndboldkarriere i sommeren 2022 efter næsten 19 år på landsholdet og 246 kampe i rødt og hvidt.

40-årige Svan har vundet alt, hvad der er værd at vinde. Både OL-guld, to VM-guld, EM-guld og med sin klub gennem størstedelen af karrieren, Flensburg-Handewitt, også Champions League og tyske mesterskaber, ligesom han i øvrigt er blevet dansk mester med GOG.

Derfor er optagelsen også helt på sin plads, mener landstræner Nikolaj Jacobsen.

- Det er megastort for håndbolden, at vi igen får en af vores spillere i Hall of Fame. Det er også en yderst velfortjent plads til en rigtig dygtig spiller, der har fyldt ekstremt både på banen med alle de titler, han har vundet. Men som også uden for banen altid har været en virkelig god holdkammerat og er et godt menneske. Han har spillet en fantastisk vigtig rolle for herrelandsholdet, siger Nikolaj Jacobsen.

Holdets mand

Lasse Svan gør Lars Christiansen, Camilla Andersen, Anja Andersen og Knud Lundberg – der er optaget for sine præstationer inden for både håndbold, fodbold og basketball – selskab i Hall of Fame.

Så sent som i sommer blev Lasse Svans karriere også internationalt anerkendt med optagelsen i Det Europæiske Håndboldforbunds Hall of Fame. I Sportens Hall of Fame optages han som det 40. medlem i rækken.

En der kender Lasse Svan bedre end de fleste, er hans værelseskammerat på landsholdet gennem en årrække, Niklas Landin, der kortvarigt forlod EM-træningslejren for at tage til Herning og overvære hyldesten af Svan:

- Hvis der er nogen inden for håndboldsporten, der har fortjent det, så er det Lasse. Han har været med til at vinde det hele og er altid gået foran.

- Lasse var altid opmærksom på holdet og god til at tage snakkene, hvis der var spillere, der havde det hårdt og havde brug for at få luftet ud. Han har været en rigtig god holdmand og også en god værelseskammerat for mig. Så det er ham velundt at modtage så stor en anerkendelse, siger Niklas Landin.

Også et skulderklap til Håndbolddanmark

To af dansk håndbolds andre ikoniske fløjspillere, Anders Eggert og Lars Christiansen, holdt talen foran den fyldte Jyske Bank Boxen og tv-seerne, da Lasse Svans plads i Sportens Hall of Fame blev offentliggjort.

En nyhed der selvfølgelig også glæder sportschef i DanskHåndbold, Morten Henriksen.

- Det er først og fremmest en kæmpe cadeau til Lasse, der med sit spil og sin person har sat så store aftryk, at han vil gå over i håndboldens historiebøger.

- Men det er også et glædeligt skulderklap til hele Håndbolddanmark. Lige fra de frivillige foreningsledere til arbejdet i forbundsregi og ude i de professionelle ligaklubber. Lasse er et produkt af hele den vej fra Sigerslev til verdenstoppen, siger Morten Henriksen.

Lasse Svan nåede i alt 16 slutrunder for Danmark og vandt ni medaljer med landsholdet.

Lasse Svan hyldes efter sit sidste mesterskab for Danmark, EM i 2022. Foto: EHF