Landshold
26.11.2023

Håndboldkvinderne skifter de rød-hvide farver ud

Når Håndboldkvinderne i dag spiller deres sidste kamp inden VM mod Brasilien i Næstved, bliver de velkendte rød-hvide farver skiftet ud med blå.
Af Sarah Wanting Grønborg

Foto: Casper Horsnæs Larsen

I et samarbejde mellem DanskHåndbold og Puma bruges kampen til at sætte fokus på ressourceforbruget ved de internationale og europæiske slutrunder, hvor alle hold skal medbringe tre forskellige slags spilletøj.

For at sætte fokus på et regulativ om at alle hold skal medbringe spilletøj i tre forskellige farver ved VM og herrernes kommende EM, spiller Håndboldkvinderne i dag i det officielle tredje sæt spilletøj, som er blåt.

Regulativet har længe været gældende hos Det Internationale Håndboldforbund (IHF), og nu har Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) også indført kravet ved det kommende Europamesterskab for Håndboldherrerne, der afholdes i januar 2024. Det betyder, at alle hold, der deltager ved VM og det kommende EM, skal medbringe spilletøj i en lys farve, en mørk farve og en tredje farve.

Hvilken farve holdene skal spille i besluttes forud for kampene, og når hvert hold medbringer spilletøj i en mørk og en lys farve, er det sjældent, at der er behov for det tredje spilletøj – Danmark har i hvert fald ikke brugt det i de seneste 20 år. Derfor har DanskHåndbold stillet spørgsmål til behovet for det tredje spilletøj i IHF’s evalueringer af slutrunder over de sidste fire år.

- Når alle hold skal have et mørkt og et lyst sæt spilletøj, er det meget sjældent, at det tredje kommer i spil. Når vi alligevel skal medbringe det, kræver det ekstra produktion, tryk og transport – og hvis det så ikke en gang kommer i brug, er det i sidste ende bare spild af ressourcer, siger Ann Lykke Davidsen, Kommunikations- og marketingchef hos DanskHåndbold.

Udover at spille i det officielle tredje sæt spilletøj på søndag, har DanskHåndbold henvendt sig til IHF og EHF med en forespørgsel om fremover at gøre det frivilligt for nationerne om de vil medbringe det tredje spilletøj.

Henvendelsen til IHF og EHF rammer ned i DanskHåndbolds arbejde med ansvarlighed, hvor samarbejde om fælles løsninger spiller en central rolle. Derfor arbejdes der med FN’s verdensmål 17 ”Partnerskaber for handling”, hvilket afspejler sig i det officielle tredje sæt spilletøj, hvor den blå farve symboliserer verdensmål 17 og ikonet for verdensmålet fremgår af trøjen.

- Hos DanskHåndbold ønsker vi at bidrage til den grønne omstilling, der hvor vi kan. Vi er en organisation med mange samarbejdspartnere og vi tror på, at opgaven skal løftes i fællesskab. Derfor vil vi gerne være med til at præge vores samarbejdspartnere i en mere ansvarlig retning. Så når IHF og EHF stiller krav som dette, er det naturligt for os at sætte spørgsmålstegn ved det. Hvis vi ikke gør det, kan vi ikke være med til at skabe handling, siger Ann Lykke Davidsen.

Den blå farve symboliserer verdensmål 17 ”Partnerskaber for handling” og ikonet for verdensmålet fremgår af trøjen. Foto: Casper Horsnæs Larsen

Hos tøjproducenten Puma, som leverer det officielle spilletøj, støtter man op om DanskHåndbolds initiativ, selvom det vil betyde mindre ordrer fra DanskHåndbold, hvis kravet om et tredje spillesæt frafalder.

- Arbejdet med bæredygtighed er vigtigt for Puma. Vi tror på, at de gode løsninger, der gør en forskel, kan findes hvis vi indgår i samarbejder og støtter hinanden. Og derfor støtter vi op om DanskHåndbolds initiativ – også selvom det kan betyde at vores salg til DanskHåndbold vil blive mindre, hvis der i fremtiden kun skal medbringes to slags spilletøj, siger Oskar Valdmaa, Teamhead Sports Marketing Nordic hos Puma.

Efter søndagens kamp vil spilletøjet, efter IHF’s forskrifter, blive pakket ned og medbragt til VM, der spilles i Danmark, Norge og Sverige fra den 29. november til 17. december.

For at sætte yderligere fokus det tredje sæt spilletøj, vil Håndboldherrerne også spille i blåt ved deres sidste hjemmebanekamp inden EM mod Holland i Odense til januar 2024.