Landshold
07.01.2024

Håndboldherrerne spiller i blåt

Når Håndboldherrerne søndag spiller deres sidste kamp inden EM i Tyskland, bliver de rød-hvide farver skiftet ud med blå som et led i DanskHåndbolds arbejde med FN’s verdensmål 17.
Af Sarah Wanting Grønborg

Foto: Casper Horsnæs Larsen

Ligesom da Håndboldkvinderne i november spillede i det officielle tredje spilletøj til deres sidste kamp inden VM, vil Håndboldherrerne også skifte de rød-hvide farver ud, når de søndag møder Holland i Odense i den sidste kamp inden EM.

Årsagen er, at DanskHåndbold ønsker at sætte fokus på et regulativ, der betyder, at alle hold ved VM og herrernes kommende EM skal medbringe spilletøj i tre forskellige farver: en lys farve, en mørk farve og en tredje farve. Det er dog sjældent, at det tredje spilletøj bruges og for Danmarks vedkommende har det ikke været brugt i de seneste 20 år.

Kampene i det officielle tredje spilletøj, er en del af DanskHåndbolds arbejde med FN verdensmål 17 ”Partnerskaber for handling”. Formålet er at sætte fokus på det ressourceforbrug, der er forbundet med kravet om det tredje spilletøj.

Som en del af initiativet henvendte DanskHåndbold sig i november 2023 til Det Internationale Håndboldforbund (IHF) og Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) med en forespørgsel om at se på behovet for det tredje spilletøj og forslag om fremover at gøre det frivilligt for holdene om de vil medbringe det. Siden da har EHF svaret på henvendelsen og dialog er påbegyndt.

- Siden Håndboldkvinderne spillede i det tredje spilletøj i deres sidste kamp inden VM, har EHF svaret positivt på vores henvendelse og dialog er påbegyndt. Vi glæder os til at fortsætte dialogen, så vi sammen kan vise ansvarlighed siger Ann Lykke Davidsen, Chef for Kommunikation, Marketing og Bæredygtighed hos DanskHåndbold og fortsætter.

- Når Håndboldherrerne søndag trækker i det blå spilletøj, vil det nu både være for at sætte fokus på den ressourcemæssige problemstilling, der er forbundet med det tredje spilletøj, men det vil også blive et symbol på vores arbejde med FN’s verdensmål 17.

DanskHåndbold arbejder med netop verdensmål 17 grundet et ønske om at skabe forandringer og mere ansvarlige løsninger sammen med relevante samarbejdspartnere. Arbejdet med FN verdensmål 17 afspejler sig i det officielle tredje spilletøj, hvor den blå farve er symbol på verdensmål 17 og ikonet for verdensmålet er printet på trøjen.

- Håndbold bygger på sammenhold og fællesskab, og ligesom en håndboldkamp ikke kan vindes alene, skal arbejdet med at skabe ansvarlige forandringer løftes i flok, siger Ann Lykke Davidsen og fortsætter.

- Hos DanskHåndbold ønsker vi at tage ansvar for det aftryk, som vores sport har. Vi vil gerne skabe ansvarlige løsninger og bidrage til forandring, men vi kan ikke gøre det alene. Vi er afhængige af vores samarbejdspartnere, og derfor arbejder vi med FN’s verdensmål 17.

Efter søndagens kamp vil spilletøjet blive pakket ned og medbragt til EM, der spilles i Tyskland 10.-28. januar 2024.