Landshold
06.01.2024

Håndboldherrerne kåret som Årets Sportsnavn 2023

Efter det tredje VM-guld på stribe hyldes herrelandsholdet med DIF, Team Danmark og Salling Groups pris Årets Sportsnavn 2023.
Af Jens Jacob Juulsager

Foto: Lars Møller/DR/MCH

Det endte med den helt store hæder til Håndboldherrerne ved Sport 2023-showet lørdag aften. Her modtog holdet nemlig den prestigefyldte pris som Årets Sportsnavn 2023.

Nikolaj Jacobsens mandskab får prisen, efter de skrev håndboldhistorie med det tredje VM-guld i træk i herrehåndbold. Noget intet hold har opnået før dem.

Ud over rekorden for flest VM-guldmedaljer i streg satte Håndboldherrerne også rekord for længste stime som ubesejret ved VM med hele 27 sejre – og hertil kan det tilføjes, at de gik ubesejret gennem hele 2023.

Holdet har således formået at opretholde et kontinuerligt højt niveau over flere år, og det er på baggrund af VM-guldet og den flotte stime, at det nu kan kalde sig Årets Sportsnavn 2023 – en titel der uddeles af DIF, Team Danmark og Salling Group.

Team Danmarks formand, Lars Krarup, hylder herrelandsholdet for at skrive sportshistorie.

- Håndboldherrerne har gennem mere end et årti givet os mange store oplevelser og gang på gang samlet millioner af danskere bag skærmen og titusindvis af mennesker på Rådhuspladsen. Det er det, sporten kan, når den er allerbedst, og Håndboldherrerne er tilmed fremragende repræsentanter for Danmark, som vi alle kan være stolte af, siger Lars Krarup.

Hans Natorp, der er formand for DIF og formand for prisens dommerkomité, lykønsker både spillerne og dem, der står bag dem:

- Når Håndboldherrerne vinder en VM-guldmedalje for tredje gang i streg, så ligger der et kæmpe arbejde bagved fra mange dygtige folk. Selve slutrunden er blot kulminationen på mange års arbejde, og medaljerne er det synlige bevis på at lykkes og opnå succes. Jeg vil både ønske spillerne og hele holdet bag holdet et kæmpestort tillykke med prisen som Årets Sportsnavn 2023, for ingen vinder alene.

- Og så vil jeg også benytte lejligheden til at sige, at selvom herrehåndboldholdet er meget velfortjente vindere af Årets Sportsnavn, så var det et svært valg. Derfor også et stort tillykke til de mange danske topatleter, som var med i opløbet om titlen. I samler Danmark og gør os stolte, siger Hans Natorp.

Anders Hagh, CEO i Salling Group, der er partner på prisen, støtter op om, at det var et stærkt felt af nominerede, hvor de seneste to års vindere af prisen, Jonas Vingegaard og Viktor Axelsen, blev slået på målstregen af herrelandsholdet i håndbold: 

- Danmark er en håndboldnation, og vi kan roligt være stolte af at have så stærke ambassadører til at repræsentere os ude i verden – både på og uden for banen. Holdet har vist en helt enestående evne til at arbejde sammen om at skabe de gode resultater, og den tredobbelte VM-titel taler for sig selv. De var oppe mod et stærkt felt af nominerede, der alle fortjener stor hyldest, men det gør det bestemt ikke mindre velfortjent, at det er Håndboldherrerne, der løber med titlen som Årets Sportsnavn, siger Anders Hagh.

Det er femte gang, at et håndboldlandshold vinder prisen som Årets Sportsnavn. Tidligere er prisen gået til Håndboldkvinderne i 1993, 1994 og 2000 samt Håndboldherrerne i 2008.

Om ’Årets Sportsnavn’

Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991. I 2023 uddeles den i et partnerskab mellem DIF, Team Danmark og den olympiske partner Salling Group.

DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede, som afsløres fem ad gangen, hvorefter der sættes navn på de tre finalister. Det er dommerkomitéen, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder af prisen som DIF, Team Danmark og Salling Groups Årets Sportsnavn 2023.

Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Stort tillykke til hele holdet - og også et stort tillykke til de øvrige nominerede og vindere ved Sport 2023. Sidste år var et stort dansk sportsår, og det gør os ekstra stolte over at vinde denne pris!

Udvælgelseskriterier

Udvælgelse af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
  • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
  • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
  • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

Dommerkomitéen 2023

H.K.H. Kronprins Frederik

Kulturminister, Jakob Engel-Schmidt

Sportens Hall of Fame, Michael Laudrup

Sportens Hall of Fame, Camilla Martin

DIF’s bestyrelsesformand, Hans Natorp

DIF’s administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen

Team Danmarks bestyrelsesformand, Lars Krarup

Team Danmarks administrerende direktør/CEO, Peter Fabrin

Salling Groups CEO, Anders Hagh

Vindere af Årets Sportsnavn

1991: Mette Jacobsen, svømning

1992: Jesper Bank, sejlsport

1993: Kvindelandsholdet, håndbold

1994: Kvindelandsholdet, håndbold

1995: Mette Jacobsen, svømning

1996: Bjarne Riis, cykling

1997: Wilson Kipketer, atletik

1998: Letvægtsfireren, roning

1999: Camilla Martin, badminton

2000: Kvindelandsholdet, håndbold

2001: Thomas Bjørn, golf

2002: Tom Kristensen, motorsport

2003: Nicki Pedersen, speedway

2004: Letvægtsfireren, roning

2005: Tom Kristensen, motorsport

2006: Mikkel Kessler, boksning

2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning

2008: Herrelandsholdet, håndbold

2009: Lotte Friis, svømning

2010: Caroline Wozniacki, tennis

2011: Jeanette Ottesen, svømning

2012: Lasse Norman Hansen, cykling

2013: Maja Jager, bueskydning

2014: Camilla Pedersen, triatlon

2015: René Holten Poulsen, kajak

2016: Pernille Blume, svømning

2017: Viktor Axelsen, badminton

2018: Caroline Wozniacki, tennis

2019: Mads Pedersen, cykling

2020: Banelandsholdet i 4.000 meter holdforfølgelsesløb

2021: Viktor Axelsen, badminton

2022: Jonas Vingegaard, cykling

2023: Herrelandsholdet, håndbold