Organisationsnyt
17.12.2023

En fejring af sport og værtskab i Herning og Frederikshavn

Det var ikke kun på håndboldbanen, at Danmark leverede varen, men også i værtsrollen ved kvindernes VM i håndbold i Herning og Frederikshavn.
Af DanskHåndbold

Foto: Casper Horsnæs Larsen

Mens de danske håndboldkvinder viste fremragende præstationer på banen og vandt VM-bronze, arbejdede arrangørerne utrætteligt bag kulisserne for at sikre en god afvikling af VM under de indledende runder i Arena Nord i Frederikshavn, og igennem hele turneringen i Jyske Bank Boxen i Herning.

Med den sidste kamp fløjtet af, udtrykker Morten Stig Christensen, formand i DanskHåndbold, sin store tilfredshed:

- Vores slogan for mesterskaberne har været ”aim to excite”, altså en målsætning om at begejstre. Og har man kigget i øjnene på de tusindvis af tilskuere, der har oplevet verdens bedste håndboldspillere på tætteste hold under VM, så er man ikke i tvivl om, at det er lykkedes. Samtidig har millioner af seere over hele verden fulgt med, og unge mennesker er blevet inspireret til selv at dyrke idræt og blive en del af håndboldens stærke sociale fællesskaber.

Sammenlagt er tilskuertallet til de 68 kampe på dansk grund gjort op til 196.000, og med et totalt tilskuerantal under VM på tværs af arenaerne i Danmark, Norge og Sverige på 344.000, er det ifølge Det Internationale Håndboldforbund IHF historiens mest velbesøgte VM i kvindehåndbold.

- Det er fantastisk flotte tal og viser den store opbakning til kvindehåndbolden i hele Skandinavien. Vi skylder en stor tak til alle vores samarbejdspartnere for at være med til at løfte den store opgave, som et VM i håndbold er. Lige fra IHF, til Herning og Frederikshavn kommuner, MCH, Arena Nord, Sport Event Denmark – og sidst men ikke mindst vores uundværlige frivillige, siger Morten Stig Christensen.

Lars Lundov, direktør for Sport Event Denmark, tilføjer:

- Hjemmebane, fanzoner og by-involvering. Den sidste måned har stået i VM-håndboldens tegn. Danmark har endnu en gang bevist, at vi er i verdensklasse som værter for internationale sportsbegivenheder. Vi ser frem til at byde verden velkommen til flere store håndboldevents de kommende år.

VM blev en folkefest

Borgmesteren i Herning, Dorte West, og borgmesteren i Frederikshavn, Birgit S. Hansen, fremhæver også, hvordan VM har skabt en folkefest i deres byer:

- Vi er stolte over at have været værter for endnu et internationalt event af denne kaliber. Jyske Bank Boxen er en fantastisk hjemmebane for det danske landshold, og den energi og glæde, som VM 2023 har bragt, vil blive husket i lang tid i vores kommune, siger borgmester Dorte West fra Herning Kommune.

Det var første gang, at værtskabet for et VM i håndbold blev delt mellem tre lande, og de skandinaviske naboer havde sat overliggeren højt. I Herning var der blandt andet skruet op for underholdningen i den 10.000 kvadratmeter store fanzone, hvor håndboldtilskuere kunne hygge sig før kampene og komme i den helt rette VM-stemning med loungeområder, caféer, musik og underholdning samt et væld af aktiviteter. I Frederikshavn blev også alt fra skolebørn til ukrainske flygtninge inkluderet i håndboldfesten.

Borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen, udtaler:

- Som værtsby mærker vi på tætteste hold den glæde og samlingskraft, sådan et VM bidrager til. Sammen med DanskHåndbold og Sport Event Denmark samler vi os i et sportsligt og socialt fællesskab på tværs af nationaliteter, alder og præferencer i en tid, hvor verden er præget af uro. Det er stort, at vores kommune bidrager til at spille en rolle i en positiv udvikling.

De danske arrangører har lagt en særlig indsats i at afdække, hvordan et internationalt mesterskab kan afvikles på en ansvarlig måde i forhold til klimaaftryk. Ved blandt andet at have fokus på indsamling af affald og genanvendelse er der nu fremadrettet endnu mere empiri at arbejde videre med i forhold til en mere bæredygtig afvikling af store events.

- VM har været en platform for at arbejde med nye løsninger for at kunne nedbringe klimaaftrykket fra store events, og vi har allerede flyttet os milevidt og samtidig høstet værdifulde erfaringer, som vi kan arbejde videre med ved kommende mesterskaber, siger DanskHåndbolds formand, Morten Stig Christensen.

Allerede i januar 2025 er der igen udsigt til et stort håndboldmesterskab på dansk grund med VM i herrehåndbold.

Kommende håndboldmesterskaber i Danmark

VM i herrehåndbold, januar 2025
Danmark, Norge, Kroatien

EM i herrehåndbold, januar 2026
Danmark, Norge, Sverige

EM i kvindehåndbold, december 2028
Danmark, Norge, Sverige