Landshold
12.08.2023

Dansk succes: W17- og M19-landsholdet klar til EM og VM-finaler

Der var dansk dominans i både Kroatien og Montenegro fredag aften, hvor både det danske W17- og M19-landshold skulle forsøge at spille sig i finalen ved henholdsvis U17 EM og U19 VM.
Af Maria-Teresa Faurhøj

Danmark fejrer sejren sammen med de danske tilskuere. Foto: Croatia 2023 / Kolektiff images

Det danske M19-landshold lagde for fredag aften og indkasserede den syvende sejr i træk ved VM i Kroatien. Semifinalen var en tæt afføre fra start, men på trods af et evigt skiftende egyptisk forsvar, spillede danskerne sig til rigtig mange chancer i første halvleg og begyndte at trække fra. Stillingen ved pausen var 23-18 i danskernes favør.

Det høje tempo og offensive pres fra egypterne fortsatte i anden halvleg. Længe så det ud til, at danskerne skulle tage en komfortabel sejr, men Egypten har leveret flere store comebacks i denne turnering, så intet var afgjort før end til sidst. Men de danske drenge holdt hovedet koldt og afværgede et egyptisk comeback. Morten Kaalund Dahlgaard lukkede kampen endeligt med scoringen til 39-35.

- Det var virkelig flot arbejde af alle drengene, der igen i dag var meget fokuserede og omstillingsparate i forhold til de mange forskellige udfordringer, Egypten prøvede af mod os. Vi mødte en god modstander, der hele tiden udfordrede os, men vi fik heldigvis sat os godt på kampen, selvom der var perioder, hvor vi blev lidt for stresset og ikke fik lagt fysik nok i vores forsvarsspil, fortæller U19-landstræner Simon Sørensen efter sejren.

Den danske bagspiller Frederik Emil Pedersen var endnu en gang sikkerheden selv og blev dansk topscorer med ni mål på ti forsøg.

På søndag møder det danske M19-landshold så Spanien i finalen. Spanien, der blev europamestre sidste sommer og som ligesom Danmark ikke har sat et eneste point til i turneringen.

- Nu glæder vi os til finalen mod Spanien, som bliver en rigtig svær modstander. De er forsvarende europamestre og jeg mener ikke de har tabt en kamp endnu med den her årgang. Vi kommer igen til at stå over for en modstander, der kan skifte rytme med forskellige forsvarsvarianter. Derudover har de lige som os en rigtig bred trup, så det bliver spændende for os at blive matchet op mod dem. Vi kommer i hvert fald til at gøre alt, hvad vi kan. Så må vi se om det nok, slutter landstræneren.

Finalen spilles søndag den 13. august kl. 20.00 og kan ses på TV3 Max og streames på Viaplay Sport.

W17-landsholdet vandt trods scoringspause på 15 minutter
Kort tid efter slutfløjtet i Kroatien blev U17-kvindernes EM-semifinale i Montenegro fløjtet op.

Danskerne kom bedst fra start og med god tålmodighed i angrebet og sikkerhed i afslutningerne, opbyggede de en føring på fire mål i første halvleg. Kroaterne gik hårdt til den, også lidt for hårdt ifølge dommerne, og blev ramt af en del udvisninger. Kroatien kom dog bedre med hen mod pausen, og reducerede til stillingen 14-12 ved pause.  

Det var igen Danmark, der kom bedst ud fra pausen med to hurtige scoringer. Men så gik det danske angreb ellers helt i stå det næste kvarter. Danskerne kunne simpelthen ikke få bolden i nettet. Men heldigvis havde kroaterne også rigtig svært ved at få bolden i kassen, særligt fordi Andrea Nørklit stod i vejen igen og igen.

Da det var helt lige og skulle afgøres til sidst, var det Nikoline Skov Johansen, der sikrede Danmark sejren med scoringen til 21-19. Kroatien reducerede til sidst, men det var ikke nok for dem, og så kunne den danske jubel bryde løs.

- Kampen mod Kroatien blev nøjagtig ligeså vanskelig, som vi havde forudset. Vi havde forberedt spillerne på Kroatiens til tider arytmiske spillestil, hvor spilstop, brud i spillet og stor fysik er en del af den måde, de griber kampene an på. Spillerne løste opgaven flot, selvom der gik gevaldig gummiarm i den i anden halvleg, hvor vi skal prise os lykkelige for en dygtig keeper og et forsvar, der stadig leverer på højt niveau, fortæller W17-landstræner Ole Lund Bitsch.

Kampens spiller for Danmark blev Julie Groth Persson, som spillede en stor kamp for Danmark, mens Andrea Bjertrup Jensen blev dansk topscorer.

På søndag møder det danske W17-landshold så Frankrig i finalen. Frankrig, som Danmark slog i den sidste kamp i mellemrunden, og med den sejr spillede sig videre i semifinalen.

- Vi kan melde om højt humør i truppen efter sejren, men samtidig er vi blevet enige om, at vi vil ind og tage endnu større del i oplevelsen, når vi spiller finale mod Frankrig søndag. Frankrig har vist sig som et enormt spændende bekendtskab. Så det bliver uden tvivl en spændende kamp, hvor vores stærke sammenhold igen skal prøves af mod de dygtige individualister fra Frankrig. Vi giver alt hvad vi har i os, slutter Ole Lund Bitsch.

Kampstart er kl. 18.00, og kampen streames gratis på EHF’s officielle streamingkanal www.ehftv.com.

Du kan også følge med på ungdomslandsholdenes Facebookside, hvor vi også opdaterer om VM og EM.

De danske spillere jubler efter sejren. Foto: HF Montenegro

Andrea Bjertrup Jensen blev dansk topscorer med fire mål. Foto: HF Montenegro

Nikolaj Larsson udfordrede Egyptens forsvar. Foto: Croatia 2023 / Kolektiff images

17-årige Frederik Emil Pedersen blev kampens spiller for fjerde gang ved VM. Foto: Croatia 2023 / Kolektiff images

De 16 VM-spillere er:
Emil Oxenvad Tonnesen, GOG Håndbold
Frederik Emil Pedersen, GOG Håndbold
Frederik Jægerum, GOG Håndbold
Kasper Teglgaard Pedersen, GOG Håndbold
Lasse Vilhelmsen, GOG Håndbold
Mads Aarhus Lauridsen, Ribe HK
Mads Bjergfelt, Skjern Håndbold
Malte Julius Eichhorst, Roskilde Håndbold
Morten Kaalund Dahlgaard, AGF/SHEA
Nikolaj Larsson, Nordsjælland Håndbold
Noah Dahl Møller Nielsen, AGF/SHEA
Simon Meinby Lundorf, Mors-Thy Håndbold Akademi
Silas Overby, Füchse Berlin
Tobias Gregers Schmidt, Sønderjyske
Tobias Tombak, GOG Håndbold
William Dalby, GOG Håndbold

De 16 EM-spillere er: 
Andrea Bjertrup, Silkeborg-Voel KFUM
Andrea Nørklit, GOG Håndbold
Andrea Vejsgaard, Skanderborg Håndbold
Anna Stenkil Mogensen, Horsens HK
Anne Dolberg Plougstrup, Silkeborg-Voel KFUM
Caroline Friis Hansen, Silkeborg-Voel KFUM
Caroline Kottal Clausen, Ikast Håndbold
Clara Mendgaard Sørensen, SINE
Emilie Schleicher, Skanderborg Håndbold
Freja Fonseca, Skanderborg Håndbold
Freya Hattesen, GOG Håndbold
Frida Johannesen, Viborg HK
Johanne Lasthein, Ikast Håndbold
Julie Groth Persson, GOG Håndbold
Malou Mørch Axel, Hvidovre IF
Nikoline Skov Johansen, SINE