Landshold
23.06.2023

Danmark vinder guld ved European Games

Med en finalesejr på 2-1 over Spanien, vinder kvindelandsholdet i strandhåndbold Danmarks første guldmedaljer ved dette års European Games i Polen.
Af Camilla Bøilerehauge

Ann Cecilie Møller og Line Gyldenløve til European Games i Polen. Foto: EOC/European Games

For første gang i strandhåndboldens historie har sporten i denne uge været på programmet ved European Games, der arrangeres af den Europæiske Olympiske Komité.

Her til aften blev Danmarks kvindelandshold så de første til at vinde guld på kvindesiden i mesterskabet, der også bliver kaldt det europæiske OL. Det er samtidig den første guldmedalje, den danske delegation vinder på tværs af 17 sportsgrene ved European Games 2023.

Sådan forløb finalen
Finalen var nervepirrende tæt hele vejen igennem, hvor Danmark vandt første halvleg 22-20 efter Golden Goal. I anden halvleg kom de danske kvinder bagud med 8 point, men Josefine Mahler trak gardinet ned i målet, hvilket også sendte anden halvleg ud i Golden Goal. Her trak Spanien dog det længste strå og vandt 20-21.

Dermed skulle kampen ud i shootout, som er strandhåndboldens svar på straffekastkonkurrence. Denne blev dog også forlænget til sudden death, hvor danske Johanne Uhrhammer til sidst fremprovokerede en fejl hos Spanien, så Danmark kunne erklære sig vindere.

- Det føles helt vanvittigt. Første gang vi deltager, vinder vi også guldet. Det betyder enormt meget for vores sport, og det har været en kæmpe oplevelse at opleve et mesterskab i olympisk regi, fortæller landsholdsspiller Line Gyldenløve, der til daglig spiller for ligaoprykkerne Bjerrinbro FH.

Herrelandsholdet vinder bronze
I herrernes bronzekamp mødte Danmark et velspillende portugisisk hold, der fik en bragende start og vandt første halvleg med 10-20. I anden halvleg havde de danske herrer dog et ekstra gear og vandt med 23-18.

Dermed skulle denne kamp også ud i shootout, hvor to vigtige redninger fra målmændene Andreas Høgh og Mikkel Drud Nielsen var med til at sikre sejren.

Landsholdene lander i Kastrup Lufthavn fredag kl. 18.55, hvorefter familie og presse er velkomne til Dansk Håndbold Forbunds officielle modtagelse og medaljefejring på Lufthavnstorvet.

Du kan også følge strandhåndboldlandsholdene på Instagram og Facebook.