Landshold
14.07.2023

Danmark spiller sig i finalen ved U19 EM efter drama

Efter en vanvittig tæt og spændende semifinale, der måtte ud i forlænget spilletid, kunne de danske spillere til sidst bryde ud i jubel og fejre, at de skal spille finale på søndag.
Af Maria-Teresa Faurhøj

Foto: Marius Ionescu

De danske håndboldkvinder leverede fredag aften underholdning og spænding, der var en gyserfilm værdig. Ved U19 EM i Rumænien havde Danmark kvalificeret sig til semifinalen mod Portugal – en kamp, der endte med at måtte ud i forlænget spilletid for at blive afgjort.

I første halvleg var det Portugal, der styrede kampen, men som de danske håndboldkvinder har gjort det tidligere i turneringen, kom de ud med fornyet energi til anden halvleg og kæmpede sig tilbage i kampen med flot angrebsspil, et hårdtarbejdende forsvar og store redninger af Signe Stenderup i målet.

Danmark kom for første gang foran efter 40 minutter, hvor Boline Laursen satte den ind fra stregen. Herefter svingede det frem og tilbage, og med tre minutter tilbage lagde Portugal sig i front. Men de allersidste sekunder kunne Matilde Vestergaard udligne til 31-31 ude fra venstrefløjen og sende kampen ud i forlænget spilletid.

Her formåede Danmark at holde hovedet koldt og bragte sig foran med tre mål. En føring, som portugiserne ikke kunne nå at indhente. Dermed kunne EM’s foreløbige topscorer Julie Scaglione score kampens sidste mål til 38-35 og den danske jubel kunne bryde løs.

- Vi ramte ikke helt det forsvar, vi gerne ville til at starte med og lod deres skytter score lidt for nemt. Det tog vi konsekvensen af og forsøgte at dække noget mere offensivt forsvar - og det vendte kampen. Det var en fantastisk præstation af alle spillerne, fortæller landstræner Flemming Larsen.

Julie Scaglione blev dansk topscorer med 9 mål, mens Matilde Vestergaard scorede 7 mål og blev kåret til kampen spiller for Danmark.  

Det danske W19-landshold, der ved VM sidste år vandt sølv, er altså nu sikret endnu en medalje ved EM 2023. Men om den skal være af guld eller sølv afgøres søndag, hvor de møder Ungarn.

- Nu møder vi Ungarn i finalen, og selvfølgelig må vi siges at være underdogs efter vores nederlag til dem i mellemrunden. Men det betyder ikke, at vi bare lægger os fladt ned. Vi er klar til at tage udfordringen op, og så håber jeg, at vi har lært mere af den kamp, end de har. Vi har nogle taktiske våben, vi kan smide i puljen, og så skal vi bare finde samme fight og gejst frem som i semifinalen, slutter landstræneren.

Finalen spilles søndag den 16. juli kl. 18.45 i rumænske Pitesti og kan streames live via www.ehftv.com.   

Se en oversigt over alle målscorere og statistik fra semifinalen her.

Resultaterne af Danmarks kampe ved EM indtil videre:

Indledende gruppespil:

6. juli: Danmark – Tjekkiet, 36 – 26
7. juli: Nordmakedonien – Danmark, 27 – 39
9. juli: Danmark – Montenegro, 29 – 29

Mellemrunden:

11. juli: Danmark – Frankrig, 30 – 29
12. juli: Ungarn – Danmark 41 – 23

Semifinale: 

14. juli: Portugal - Danmark 35 - 38 (31 - 31)

Foto: Marius Ionescu

Foto: Marius Ionescu

Foto: Marius Ionescu