
Vejen til trænerlicens
Hos DanskHåndbold arbejder vi målrettet på at, skabe de bedste rammer for håndboldens fremtid – både på og uden for banen.
De seneste år har Europæiske Håndboldforbund skærpet kravene til trænerlicenser for at sikre en højere standard i trænergerningen. Mange lande følger EHF’s (European Handball Federation) licenssystem, der opdeles i forskellige niveauer, fra C- til Pro-licens. Dette sikrer, at trænere har den nødvendige viden om taktik, teknik, spillerudvikling og sportspsykologi.
Det betyder, at man fremadrette bør have mere fokus på at kombinere en professionel spillerkarriere med trænerudvikling.
Så de er klar til trænergerningen, når håndboldskoene bliver sat på hylden en sidste gang.
Vejen til en Trænerlicens
Trænerlincens system
EHF har igangsat en udrulning af PRO Licence, som er en skærpelse af de europæiske krav som forelægger for at kunne deltage i europæiske klubkampe.
Ifølge planen færdiggøres udrulningen i sæsonen 2028/2029 efter følgende model:

Den mulige Danske trænerlicens er udarbejdet i samarbejde med Divisionsforeningen og er en naturlig udvikling efter EHF's stramning af PRO licensen, så klubberne kan have klare forventninger til de trænere som byder sig til træneropgaver på dansk liga- og 1.divisionsniveau, samt forbereder klubberne ved en eventuel kvalificering til en international klubturnering.
Udrulningen bliver trinvis, så alle aktører kan nå at forberede sig, ikke mindst at trænere har den fornødne tid til at erhverve sig den nødvendige uddannelse, hvis dette ikke er tilfældet i forvejen.
Hver forening (i håndboldligaen og 1. division) skal have en cheftræner. Cheftræneren skal i
første fase have en gyldig DanskHåndbold trænerlicens. hvilket man opnår efter bestået
elitetræneruddannelse.
Som det fremgår af nedenstående, er vores ønske, at vi indfører det i et tempo, hvor klubber og
trænere kan nå at sikre det nødvendige uddannelsesniveau. Når ordningen er fuldt udfaset er
kravet at:
- En cheftræner i ligaen har en træneruddannelse på EHF niveau IV (EHF Master Coach)
- En cheftræner i 1. division har en træneruddannelse på min. EHF niveau III
(DanskHåndbold’s elitetræneruddannelse).
Proces med at implementere ordningen igangsættes i sæson 2025/2026, men tænkes formelt
indført i ligareglement fra sæsonen 2026/2027 og implementeres frem mod sæsonen 2029-
2030 med følgende progression:

Uddannelsesstrukturen
Det Europæiske samarbejde
Opbygningen af DanskHåndbolds træneruddannelsessystem er baseret på retningslinjerne i
EHF's Rinck Convention, som DanskHåndbold - som en af seks nationer - var med til at udvikle
og dermed også blandt de første til at underskrive og tilslutte sig i 2000
EHF’s trænerlicenssystem er ligeledes baseret på Rinck Konventionen. Denne konvention definerer fire niveauer af træneruddannelse (Level 1-4), der svarer til de officielle EHF-trænerlicenser.
Level 1 (National C-licens)
- Børne-/ ungdoms håndbold.
Level 2 (National B-licens)
- Mellemtrin for trænere, der arbejder med talentudvikling og breddehåndbold.
Level 3 (A-licens)
- Avanceret niveau, der kræves for at træne professionelle klubhold og ungdomslandshold.
Level 4 (EHF Pro License)
- Højeste niveau, påkrævet for at træne seniorlandshold og eliteklubber i europæiske turneringer.
Det er værd at bemærke, at Rinck Convention indeholder nogle retningslinjer for 'hastigheden' i
gennemførelsen af de forskellige uddannelsesniveauer. Filosofien bag dette er, at man løbende
skal afprøve sine nye værktøjer og kompetencer i praksis, inden man går videre i sit uddannelsesforløb.
Det betyder, at man må forvente, at 'rejsen' gennem træneruddannelsessystemet fra Divisionstræneruddannelsen. (Profkurset) til en færdiggjort Master Coach-uddannelse må forventes at vare min. 5-6 år.
Nedenfor ses en illustration af DanskHåndbolds uddannelsesstruktur fra level 2

Videregående træneruddannelse
Uddannelsen er inddelt i fem moduler, som hver indeholder ét eller to hovedtemaer. De fem moduler kan gennemgås i vilkårlig rækkefølge og man vælger selv, om man vil deltage i et eller flere moduler samme år. Den enkelte kursist har altså vide muligheder for selv at tilrettelægge sit eget uddannelsesforløb.
Modulopbygningen er valgt for at give kursisterne en bedre og mere dybtgående undervisning indenfor de enkelte temaer. Kursisterne vil også komme til at arbejde med opgaveløsning og på enkelte moduler med træning af medier. Se modulerne ovenfor.
Målet er at uddanne trænere, der i første omgang er kvalificerede til at træne i 2. og 3. division samt ungdomsdivisionerne.
For at blive optaget på uddannelsen der har gennemført DanskHåndbolds Træneruddannelse, eller, aktuelt, har været spiller på liga og/eller 1. divisionsniveau i minimum fem sæsoner, samt hvis man har trænererfaring fra højeste ungdoms-/seniorniveau.
Prisen pr. modul er: 5900,- (2025)
Tilpasset til elitespillere, der ønsker at tage de første skridt mod en trænerkarriere. Uddannelsen er en komprimeret udgave af Divisionstræneruddannelsen. så den kan gennemføres sideløbende med den aktive karriere.
På kurset anerkender vi den store ”tavse viden”, som spillere på det højeste niveau har tilegnet sig igennem sin tid som spiller.
Kurset indeholder undervisning inden for emnerne ’Planlægning og Pædagogik ’, ’Fysisk træning’, ’Ledelse og Psykologi’ samt ’Målvogtertræning’.
Profkurset har til formål at kvalificere professionelle håndboldspillere til at træne og lede håndboldhold på divisionsniveau og til at motivere kursisterne til at gå ind i trænerarbejdet og videreudvikle sig gennem fortsat træneruddannelse.
Det er også et mål med kurset at give kursisterne større indblik i egne trænerkompetencer og eget trænerpotentiale.
Spillere, som har været aktive professionelle håndboldspillere i minimum fem sæsoner, kan optages som kursister. En ’professionel håndboldspiller’ defineres i denne sammenhæng som en spiller, der har haft håndbold som sit primære erhverv (sin primære indtægtskilde). Optagelsen sker på baggrund af en kvalitativ vurdering af den enkelte kursists optagelsesansøgning og håndbold-CV.
Pris for hele kurset: 11.500, - (2025)
DanskHåndbolds Testkursus består af to elementer:
Første del af Testkurset er et én-dags-kursus, hvor kursisten får testet sin viden indenfor træningsfysiologi og fysisk træning. Dette sker gennem en skriftlig teoretisk prøve samt analyse og præsentation af praktisk fysisk træning.
For at komme i betragtning til anden del af kurset, skal kursisten bestå første del.
Den anden del af Testkurset er en lang kursusweekend, som omfatter ca. 48 lektioner. I denne del af kurset vil der være fokus på din trænerpraksis samt ledelse og psykologi.
Målet med Testkurserne er derfor at give kursisten større indblik i egne trænerkvalifikationer og – kompetencer.
Derfor vil udbyttet af kurset vil i høj grad afhænge af kursistens evne til at reflektere over egen trænerpraksis.
Testkursets del 1 afvikles i mindre hold på forskellige terminer. DanskHåndbolds Uddannelsesudvalg fastsætter antallet af kursister, som optages på første del (maximalt 20). Kursisterne optages på baggrund af en vurdering af den enkelte kursists optagelsesansøgning - herunder aktuelt trænerniveau og kursushistorik.
Testkursets del 2 afvikles med et samlet hold. På denne del optages maximalt 12 kursister. Kursisterne optages primært på baggrund af en vurdering af den enkelte kursists optagelsesansøgning - herunder aktuelt trænerniveau og kursushistorik - og sekundært på baggrund af kursistens performance på første del.
Pris for Testkursus del 1: 1975,- (2025)
Pris for Testkursus del 2: 15.800, - (2025)
På Diplomtrænerkurset sættes der fokus på kursisten egen, personlige udvikling som træner gennem dialog med øvrige kursister og vejledning fra instruktørerne. Derudover vil kursisten modtage undervisning - primært inden for emnerne ’Ledelse og Psykologi’.
Kurset vil indeholde teoriundervisning, workshops, praktisk træning med medier, analysearbejde og indlæg fra gæster fra elitehåndboldmiljøer.
Diplomtrænerkurset er et intenst og krævende kursus, hvor kursisten skal være parat til at møde trænere med andre spille- og trænerfilosofier og formå at samarbejde med disse i et miljø med flere ubekendte.
Diplomtrænerkurset er det sidste trin i DanskHåndbold’s Elitetræneruddannelse og har som mål at uddanne trænere, der er kvalificerede til at træne på nationalt eliteniveau (1. division og liga).
Kurset afsluttes med en personlig evaluering af den enkelte kursist suppleret med en konkret bedømmelse: Bestået/ Ikke Bestået.
Kursusgebyr:
Kr. 17.500,-
Kursister, som har bestået Testkurserne inviteres til Diplomtrænerkursus. Kursisterne optages på baggrund af en vurdering af den enkelte kursists optagelsesansøgning.
EHF Master Coach-uddannelsen, som i henhold til ’Rinck’-konventionen er den højeste håndboldtræneruddannelse i Europa.
Med indførelsen og udbygningen af nationale og internationale trænerlicensordninger er det nu i stort omfang nødvendigt at være uddannet Master Coach og i besiddelse af en gyldig PRO License.
Uddannelsen tager halvandet år og består af flere elementer:
- Seks undervisningsmoduler (100 timer eks. Forberedelse)
- 360 graders evaluering; personlighedstest, selvevaluering og coaching (10 timer)
- Deltagelse på seminarer (60 timer)
- Studietur (30 timer)
- Skriftlige opgaver (100 timer)
- Eksamen (30 min)
For at komme i betragtning til uddannelsen skal kursisten:
- Have bestået DanskHåndbolds Elitetræneruddannelse.
- Være fyldt 28 år ved uddannelsens start.
- Have relevant trænererfaring fra elitehåndboldmiljøer inden for de seneste fem sæsoner.
- Have min. otte års trænererfaring eller min. 10 års erfaring fra elitehåndbold.
Deltagerne på uddannelsen forventes at have et ønske om at beskæftige sig professionelt med elitehåndbold i fremtiden og samtidigt være villige til at bidrage til håndboldens udvikling gennem undervisning, formidling og vidensdeling.
Prisen for uddannelsen betales over tre rater, nedenfor ses priserne for 2025-26.
1. rate |
Kr. 25.000 |
marts 2025 |
2. rate |
Kr. 15.000 |
september 2025 |
3. rate |
Kr. 22.000 |
februar 2026 |
En trænerlicens er gyldig i tre år fra udstedelsen. Gyldighedsperioden starter den 1. juli og slutter
30. juni. Med en gyldighedsperiode på tre år lægger DanskHåndbold trænerlicens sig op ad EHF's regler for PRO Licence, lige som det er oplagt, at denne trænerlicens også følger sæsonskæringsdatoen.
For at opretholde licensen skal indehaveren inden for gyldighedsperioden deltage i efteruddannelse i form af Tophåndbold Symposium, som DanskHåndbold afvikler hvert år.
Symposiet er godkendt af EHF til fornyelse af PRO Licence. For at opnå denne godkendelse skal
licensfornyelsesarrangementet omfatte min. 16 lektioner og kunne præsentere en EHF Expert blandt underviserne.
Alle trænere med en gyldig DanskHåndbold trænerlicens og en gyldig EHF PRO Licence vil
tilbydes mulighed for at deltage i dette efteruddannelses- og licensfornyelsesarrangement.
Som professionel håndboldspiller har du allerede en unik indsigt i spillet, som få andre besidder. Din erfaring på banen, din taktiske forståelse og din evne til at læse spillet er værdifulde kompetencer, der kan omsættes til en trænerrolle – enten sideløbende med din aktive karriere eller som en naturlig vej videre i håndboldverdenen.
...