VM samler frivillige fra nær og fjern
Yuka Fujii og Jens Rettig i Jyske Bank Boxen.
Nogle af overskrifterne for dette års VM i kvindehåndbold er ”aim to excite” og ”aim to unite”. Og netop at begejstre og samle os er noget af det, som sport kan.
Men det er ikke kun på tribunerne eller hjemme i sofaen, at vi samles og lader os begejstre. Også udenfor banen er der et helt særligt sammenhold bestående af de mange engagerede frivillige, som hjælper til, når der afvikles store mesterskaber.
Nogle af de frivillige til dette års VM har været med mange gange før, mens andre er nye. Nogle er lokale og andre kommer lang vejs fra.
Et af de mange steder, hvor frivillige hjælper med de daglige opgaver er i pressecenteret i Jyske Bank Boxen i Herning. Her er i alt 19 frivillige.
En af dem, der kommer langvejs fra, er Jens Rettig, som til dagligt bor i Oldenburg i Tyskland. Han har tidligere været frivillig under kvindernes VM i 2017 i hjembyen.
- Jeg er fan af kvindehåndbold og har også været frivillig ved kvindernes VM i min hjemby, Oldenburg, i 2017. Der fik jeg indblik i, hvad der sker uden for banen, og jeg syntes det var sjovt at være frivillig. Da der blev åbnet for ansøgning i Danmark, søgte jeg og blev valgt, siger Jens og fortsætter:
- Jeg tager ferie fra mit arbejde for at være i Danmark under mesterskabet, ligesom da jeg var frivillig hjemme i Oldenburg i 2017. Jeg kan arbejde lidt fra distancen, men holder ferie. Det er en sjov form for ferie og jeg nyder det virkelig.
Også Yuka Fujii har meldt sig som frivillig. Hun er 16 år gammel og fra Japan. Hun er i Danmark som udvekslingsstudent i Ribe, og skulle have været i Herning som tilskuer, men blev i stedet frivillig.
- Jeg skulle have deltaget som tilskuer, men fandt siden for frivillige. Jeg har aldrig været en del af et stort event som dette, så jeg tænkte, at det ville være en god oplevelse. Og så er min drøm at arbejde med sport management og derfor tænkte jeg, at det ville være sjovt at være en del VM, siger Yuka.
Og det har været en stor oplevelse for Yuka. Under VM har hun hjulpet til som oversætter ved de internationale pressekonferencer efter Japans kampe, og hun har også fået chancen for at komme på banen for at overrække prisen for kampens spiller.
- Det har været en stor oplevelse. Den største i mit liv. Jeg nyder virkelig at være en del af det og jeg er så glad for at have fået chancen for at oversætte for Japan på pressekonferencerne og at give prisen for kampens spiller. Derudover har jeg mødt nogle virkelig søde mennesker, siger Yuka.
Udover de nye ansigter, har pressecenteret i Herning også fået hjælp fra lokale frivillige som Trine Lajgaard, hendes mand, søn og svigerdatter. Trine og familien også tidligere været frivillige ved håndboldmesterskaberne som er blevet holdt i Jyske Bank Boxen i 2010, 2014, 2015 og 2019. Alle årene har Trine stået for at koordinere vagtplaner for de frivillige i pressecenteret.
- Vi var en del af den lokale håndboldklub tilbage i 2010, hvor klubben var samarbejdspartner ved mesterskabet, og siden da har vi været med. Vi elsker sport og har været en del af frivilligheden i lokale sportsklubber siden vores børn var små. Og så er vi stolte af Boxen og vi kan godt lide at være en del af arrangementer som dette, fortæller Trine og uddyber.
- Når vi er frivillige ved sportsarrangementer som dette mødes vi med de andre, der også har været med til tidligere mesterskaber. Der er et helt særligt sammenhold og fællesskab, som vi er rigtig glade for at være en del af. Og at vi så kan gøre det sammen som familie er jo kun fedt.
I alt er der mellem 1000 og 1200 frivillige til VM kvindernes i Danmark.