Midtjysk klub stormer frem: Fra 0 til 73 Trille Trolle-børn på bare ét år
Ildsjæl og Trille Trolle-træner fra Herning FH, Katrine Odgaard, i aktion på halvgulvet.
At Herning er kendt for både idérigdom og viljen til at skabe resultater, er ingen hemmelighed. Men at én frivillig ildsjæl kan stable et Trille Trolle-hold med 73 børn på benene på kun et år havde den midtjyske klub Herning FH ikke set komme.
51-årige Kathrine Odgaard er ildsjælen bag succesen. Hun er i den grad medvirkende til, at dansk håndbold i 2023 har haft en medlemsfremgang på 10 procent blandt de 0-6-årige håndboldbørn. Og at Herning Forenede Håndboldklubber for første gang nogensinde nu har et Trille Trolle-hold.
En klar plan for koncept og rekruttering
I december 2022 satte Kathrine Odgaard fra Herning sig et mål. Hun ville starte et Trille Trolle-hold i Herning, hvor hun netop var flyttet til. Hun kontaktede bestyrelsen i Herning FH, fik et ja og gik så i gang med et grundigt forarbejde.
- Jeg startede med at skrive alle mine mål, delmål og værdier ned. Jeg ønskede at køre et helt fast Trille Trolle-koncept, og med hjælp fra en af DanskHåndbold’s foreningskonsulenter, fik jeg lagt en god plan. På den måde havde jeg noget meget konkret at præsentere for bestyrelsen, fortæller Trille Trolle-træneren.
Med en godkendt plan gik Kathrine systematisk til værks med fondsansøgninger – som hun fik penge fra til indkøb af materialer – og produktion af PR-materiale, som hun fik lov at hænge op i byens børnehaver.
- Og så havde vi sat en QR-kode på materialerne, så forældrene nemt kunne få mere information. Da jeg senere åbnede op for tilmeldingen, omkring sommer sidste år, løb det løbsk, siger Kathrine Odgaard.
Hurtigt blev holdet fyldt med glade Trille Trolle-børn og deres forældre. Kathrine oprettede derfor endnu et hold. Det betyder, at der hver mandag og tirsdag nu løber henholdsvis 38 og 35 børn rundt på håndboldbanen, hvor de får lov at lege både med hinanden og deres forældre. Og faktisk kan Kathrine ikke følge med efterspørgslen, så lige nu vokser ventelisten.
Hjælp af unge trænere
For at Kathrine ikke skal stå alene med de mange børn, har hun spurgt fem af klubbens U15-piger, om de vil hjælpe. Én af dem er Kathrines egen datter.
- De unge trænere har en helt anden tilgang til børnene end mig. Jeg kan se, hvordan børnene løsner op, når U15-pigerne henvender sig til dem. Jeg ville slet ikke kunne løfte opgaven uden dem, siger Kathrine.
Hun gør meget ud af at vise de unge hjælpetrænere, at de er værdsat. De kommer på træner-kurser, ligesom Kathrine også arrangerer sociale arrangementer for hele Trille Trolle-teamet.
Vil ikke vente på næste bestyrelsesmøde
Én af Kathrines motivationer for det store forarbejde med planlægning, materialeindkøb, fondsansøgning m.m. har blandt andet været at gøre sig uafhængig af klubbens bestyrelse, som hun i øvrigt har stor opbakning fra.
- Jeg har ikke tid til at vente på det næste bestyrelsesmøde, hvis jeg fx ønsker at købe nye bolde. Derfor har den gode planlægning været meget vigtig for mig. Jeg har en bestyrelsesrepræsentant, som jeg hele tiden kan snakke med. På den måde behøver jeg ikke at vente på, at der bliver taget beslutninger til et fremtidigt bestyrelsesmøde, siger Kathrine.
Artiklen er skrevet på baggrund af Danmarks Idrætsforbund netop offentliggjorte medlemsundersøgelse for foreningsidrætten i hele landet. Tallene viser, at der fra 2022 til 2023 helt overordnet er fremgang i antal medlemmer i de danske håndboldklubber. Den største fremgang ses hos børn i aldersgruppen 0-6 år. Få et overblik over medlemstallene her