Landshold
22.03.2024

Mathias Gidsel kåret som verdens bedste

Den 25-årige højre back skriver sig ind i historiebøgerne som den tredje danske herrespiller til at vinde IHF’s prestigefulde pris som verdens bedste.
Af Jens Jacob Juulsager
Mathias Gidsel kåret som verdens bedste

Foto: Anze Malovrh / kolektiff / EHF

På baggrund af en perlerække af store præstationer sidste år er Mathias Gidsel kåret som verdens bedste håndboldspiller 2023 af Det Internationale Håndboldforbund, IHF.

Gidsel var nomineret til prisen sammen med den franske stregspiller Ludovic Fabregas og den tyske målmand Andreas Wolff.

Hvor kåringen tidligere alene blev afgjort med en afstemning blandt verdens håndboldfans, har VM-landstrænerne og IHF’s såkaldte Commission of Coaching and Methods denne gang også været med til at udpege vinderen. Hver gruppes stemmer har vægtet en tredjedel.

- Det er den største individuelle hæder, man kan opnå som håndboldspiller, så jeg er utrolig stolt, og det føles stadig helt uvirkeligt. For en vestjyde som mig er det vildt at blive en del af så fornemt et selskab af spillere, der tidligere har vundet prisen, siger Mathias Gidsel.

Mathias Gidsel er den tredje dansker til at blive kåret som verdens bedste mandlige håndboldspiller. En pris der er uddelt siden 1988.

Tidligere er prisen gået til Mikkel Hansen i 2011, 2015 og 2018, mens Niklas Landin vandt i 2019 og 2021. På kvindesiden har Anja Andersen og Sandra Toft også opnået hæderen som verdens bedste.

Ambition om at elske håndbold

I nomineringen af Mathias Gidsel fremhævede IHF blandt andet hans præstation under VM i Sverige og Polen, hvor han blev kåret som turneringens mest værdifulde spiller og sluttede som topscorer.

Han vandt også den europæiske klubturnering EHF European League med sin klub Füchse Berlin, ligesom han blev kåret som den mest værdifulde spiller ved VM for klubhold.

Men selvom mange unge håndboldspillere nok drømmer om at blive verdens bedste, har det faktisk aldrig været den primære motivation for Mathias Gidsel.

- Det er faktisk aldrig noget, jeg har drømt om. Jeg har altid haft en ambition om at elske håndbold og have det sjovt med spillet, og det ved jeg, at jeg også har igen i morgen – om jeg er kåret som verdens bedste eller ej.

- Men jeg synes selvfølgelig, det er fedt at blive anerkendt på den her måde og vise over for unge spillere, at alt kan lade sig gøre, hvis man tror på det og klør på, siger den stolte vinder.

En tanke til ungdomstrænerne

I januar blev Mathias Gidsel også kåret som verdens bedste håndboldspiller af det anerkendte håndboldmedie Handball Planet men IHF's pris står som noget helt særligt, der efter offentliggørelsen også gav anledning til refleksion hos den 25-årige højre back.

- Jeg blev rigtig rørt, da jeg fandt ud af, jeg havde vundet og kom til at tænke tilbage på alle de mennesker, der har haft en stor betydning for, hvor jeg er i dag. Jeg håber, at alle de ungdomstrænere der har troet på mig og mine drømme, smiler i dag. Man kan ikke overvurdere, hvor meget ungdoms- og foreningstrænerne betyder for ens rejse som håndboldspiller. Det jeg har opnået, kommer på baggrund af, at jeg er blevet hjulpet så godt på vej.

- Samtidig håber jeg, at mine holdkammerater også klapper sig selv på skulderen. For jeg er bare en lille del af en velfungerende maskine både på landsholdet og i Füchse Berlin, der også har stor betydning for de resultater, jeg har opnået.

Foruden Mathias Gidsel er norske Henny Reistad, der på klubplan spiller i Team Esbjerg, kåret som den bedste kvindelige håndboldspiller.

Færøske Elias Ellefsen á Skipagøtu har vundet prisen som verdens bedste unge mandlige spiller, mens Léna Grandveau fra Frankrig kan kalde sig verdens bedste unge spiller blandt kvinderne.