Foreningsinfo
30.11.2023

Fokus på fremtidens frivillige til VM i Frederikshavn

DanskHåndbold Nord havde i går inviteret til paneldebat i Arena Nord forud for åbningskampen mellem Ukraine og Brasilien. Temaet var fremtidens frivillige.
Af Mette Lindberg

Der er masser af frivillige hænder klar til at hjælpe til VM-slutrunden.

VM-slutrunden blev skudt i gang i Arena Nord onsdag aften. Men det er ikke kun spillet inde på håndboldbanen, der er fokus på i Nordjylland. Der er nemlig også fokus på de tusinde frivillige, som får sådan et verdensmesterskab til at køre rundt. Og hvor end man befandt sig I den nordjyske hal onsdag eftermiddag og aften, blev man mødt af mennesker i blå trøjer med ”volunteer” skrevet på ryggen.


Netop de frivilliges arbejde ønsker DanskHåndbold Nord at sætte fokus på, hvorfor de i går var vært for en paneldebat omkring fremtidens frivillige, hvor bl.a. ni nordjyske kommuner deltog. I panelet sad bl.a. tidligere landsholdsspiller og nu frivillig træner Katrine Fruelund samt formand i DanskHåndbold Morten Stig Christensen.


Brug for fleksibilitet i frivilligheden

Det var DanskHåndbold Nords erfarne foreningskonsulent, Henrik Elkjær, der åbnede debatten med et kort oplæg, hvor han understregede fleksibilitet som et nøgleord, når det gælder rekruttering af frivillige:


- Tendenserne peger ind i, at man egentlig gerne vil være frivillig, men måske nok på en anden måde end tidligere. De frivillige vil helst ikke forpligte sig for meget og for længe ad gangen, og det kalder på en mere fleksibel tilgang til frivillighed, end den vi er vant til, sagde foreningskonsulenten i sit oplæg til de nordjyske politikere og de andre fremmødte fra bl.a. DanskHåndbold Nords bestyrelse.


-Vi oplever, at der er behov for en større fleksibilitet i f.eks. trænergerningen, sådan at det ikke kun er én eller to trænere, der altid er den. I dag ser vi ofte en teams-tilgang, hvor de er flere om det, så det på den måde er mere fleksibilitet, fortalte Henrik Elkjær.


”Hvad er pakken?”

Tidligere landsholdsspiller og nu frivillig træner i Vorup FB, Katrine Fruelund, var en af paneldeltagerne. Og flere gang understregede hun vigtigheden i at være klar og tydelig omkring opgaven overfor både nye og potentielle frivillige


- Der er brug for en åbenhed omkring ”hvad er pakken?” Hvad er det, du siger ja til som frivillig. Nogle gange kommer man ind og bliver præsenteret for en stor palette af ting og tænker ”Okay, det var godt nok ikke lige det her, jeg havde regnet med”, sagde Katrine Fruelund, og henledte opmærksomheden på alle de ting, man skal have styr på, når man starter som ny frivillig træner. F.eks. HåndOffice, håndbold-app, boldstørrelser, flytnings af kampe osv.


Den tidligere landsholdsspillers ønske om formidling af ”den frivillige pakke” er også en ting, som foreningskonsulent Henrik Elkjær understreger tydeligheden af.


- Det skal være nemt at gå til og træde ind som frivillig i en forening. Derfor støtter vi også op med f.eks. træningsprogrammer, så forældretrænere har nemmere ved at blive trænere, siger han.

 

Er du træner i en forening, kan du skrive dig op til ugentlige træningsprogrammer her >>

 

Panelet bestod af Katrine Fruelund, Rikke Nielsen, Morten Stig Christensen, Søren Ørgaard og Christian Bang. Foto: Marc Munk Holm

De unge skal inddrages i fællesskabet

De unges engagement i foreningerne blev også livligt diskuteret i panelet. Og netop blandt de unge 15-17 årige er der et stort potentiale i at rekruttere flere frivillige, viser en stor frivillighedsundersøgelse foretaget af DIF og DGI.


En ting, som panelet og de fremmødte hurtigt kunne blive enige om, er, at det forpligtende fællesskab ude i foreningerne ikke er en selvfølge, som det ellers var engang. Derfor understregede DanskHåndbolds bestyrelsesformand, Morten Stig Christensen, også vigtigheden i at formidle, hvad frivilligheden og fællesskabet har af betydning for de unge:


- Vi skal fortælle de unge, at det er enormt meningsfuldt, det de går ind til, og at det har en kæmpestor betydning for flere generationer. Det er ikke en nem opgave, men det er væsentligt.


- Der er brug for, at klubberne laver en strategi for frivillighed, sagde Morten Stig Christensen og gav en godt eksempel med spejdere. Her ser man, at når man når en vis alder, så har man ansvaret for yngre spejdere og får på den måde et ansvar for de næste generationer.


Katrine Fruelund supplerede til snakken om de frivillige unge:


- De unge skal inddrages og have ansvar. De skal ha’ en stemme i det, så det ikke bare er mig, der kommer som voksen træner, og fortæller, hvad der skal ske, men at de også får opgaver, siger Fruelund, der dog erkender, at det kan være svært at få de unge med.


- Den personlig kontakt er vigtigt, i stedet for at vi bare spørger ud i plenum, om nogen vil være trænere, siger hun.

 

Mesterskaber vs. hverdag 

Til den kommende VM-slutrunde har i alt 1.200 frivillige meldt deres ankomst og står klar med hjælpende hænder. Men billedet er ikke helt det samme i hverdagens foreningsliv.  


De nyeste undersøgelser på området viser, at i hver fjerde forening betyder manglen på frivillige, at der er udfordringer med at varetage foreningens interesser og udvikle foreningen. Tal fra DIF og DGI fastslår også nedgangen i antallet af frivillige på tværs at hele landet og sportsgrene.  


Men frivilligheden er essentiel for os alle i foreningslivet. Foreningslivet er et frirum for børn og unge. Et rum, hvor de udvikler egenskaber til at møde mange forskellige mennesker. Et rum hvor de får lov at vokse i eget tempo. Og et rum, hvor hverdagens ræs bliver pakket væk. 

 

Vil du have inspiration til, hvordan din forening kan rekruttere og fastholde børnetrænere? Så klik her