Foreningsinfo
04.04.2024

Flere unge og voksne spiller håndbold

Antallet af håndboldspillere i aldersgruppen 19-39 år stiger med knap 6 procent fra 2022 til 2023. En tæt kontakt med de unge og en alternativ håndboldform er blandt årsagerne til fremgangen.
Af Mette Lindberg

Næsby IF har flot fremgang på 47 procent på spillere mellem 19 til 24 år. Seniortræner John Winding (th) fortæller, at kontakten til de unge er nøglen.

Når der står gymnasie og sabbatår - og senere videregående uddannelse, familie og måske børn på programmet - kan det være svært at finde tid til håndbolden. Men flere klubber rundt om i landet lykkes faktisk med at øge antallet af spillere i netop aldersgrupperne 19-24 år samt 25-39 år. Det viser Danmarks Idrætsforbunds netop offentliggjorte opgørelse over medlemstal for 2023.

Tallene viser derudover, at der fra 2022 til 2023 helt overordnet er fremgang i antal medlemmer i de danske håndboldklubber. Den største fremgang ses hos børn i aldersgruppen 0-6 år, men altså også blandt de unge og voksne ses en stigning på knap 6 procent, svarende til 1.570 nye spillere.

Hold kontakt og giv plads til de unge
En af de foreninger, der har oplevet en flot fremgang, er Næsby IF. Den fynske klub har fra 2022 til 2023 oplevet en stigning på næsten 47 procent på kvindesiden, hvor de er gået fra 32 til 47 spillere i aldersgruppen 18-24 år. En aldersgruppe, som ellers kan være svær at fastholde – blandt andet på grund af ungdomsuddannelse, et ungdomsliv med et hav af muligheder og sabbatår.

Ifølge John Winding, der er træner både for klubbens Danmarksserie- og 2. divisionshold, er nøglen at holde kontakten til de unge, som ellers er stoppet.

- Der sker meget for de unge i det aldersspænd. De kan have travlt med gymnasiet eller med at finde ud af, hvad de skal. Fx efter en lang rejse. Derfor holder vi tæt kontakt til dem og forsøger at få dem i gang med håndbold igen, fortæller John Winding.

Han har trænet flere af de 19-24-årige spillere, siden de var U10-spillere. Han oplever, at når først en ung spiller, der har været væk fra håndbolden i et par år, starter igen, forplanter det sig i spillerens vennegruppe og tiltrækker på den måde flere spillere.

Dameseniortræneren påpeger også, at der i Næsby IF er plads til at være ungt menneske med alt, hvad det indebærer.

- Vi giver spilleren rum og tid til at finde sig selv, når vedkommende er startet på en uddannelse eller er kommet hjem fra en rejse. Og hvis skolen fylder meget, fx når de skriver SRP-opgave, har skolen førsteprioritet. Det skal der være plads til, fortæller John Winding og fortsætter:

- Det vigtigste er, at det er sjovt at gå til håndbold hos os, afslutter træneren og peger på, at fællesskabet i seniorafdelingen er en væsentlig grund til fastholdelsen og tiltrækningen af nye spillere.

Udover John Winding er også Anders Nøhr og Johanne Hansen trænere for de to senior kvindehold i Næsby IF.

Håndboldfitness – en alternativ håndboldform
En anden klub, som også oplever fremgang, er den nordjyske klub, Støvring Håndbold. Her er antallet af håndboldspillere på 25-39 år steget med 26 spillere fra 2022-2023.

Udover en generel stigning på seniorsiden, så oplever klubben for andet år i træk et stigende antal spillere, som melder sig til håndboldfitness. Det fortæller klubbens ungdomskonsulent, Anja Thomadsen.

Til håndboldfitness kombineres puls og styrke, som vi kender det fra fitnesscentret, med håndboldspil og socialt samvær. Og netop den lidt mildere variant af håndboldspillet er et hit blandt de 25-39-årige i den nordjyske klub.

- Vi oplever, at håndboldfitness både tiltrækker dem, der ikke har spillet i mange år, men også spillere, der aldrig har spillet håndbold før. Håndboldfitness er ikke så hårdt, som almindelig turneringshåndbold, fordi der netop ikke er tacklinger og kropskontakt, siger Anja Thomadsen og fortsætter:

- Derfor kan du også sagtens være med, selvom du har lidt småskavanker, fortæller hun og tilføjer, at håndboldfitness for flere også er et springbræt til at komme i gang på et af turneringsholdene i klubben,

Anja Thomadsen understreger desuden, at fællesskabet i klubben også klart har betydning for medlemsfremgangen.

- Her lugter det ikke kun af harpiks. Det lugter også af sjov og håndboldfællesskab. Seniorspillerne har det godt sammen her i klubben, og de hygger sig både til træning og til diverse sociale arrangementer. Senest har de hjulpet til ved dommerbordet og som nattevagter til vores egen påskecup.

Medlemstallene fra denne artikel kommer fra Danmarks Idrætsforbunds store medlemsundersøgelse for foreningsidrætten i hele landet. Se den her

Læs mere om håndboldfitness her.

ungemedlemstal