Ambitiøs strategi skal styrke beach handball
Beach-kvinderne vandt torsdag aften Danmarks første guldmedaljer ved European Games i Kraków. Foto: European Games
Der er løbet meget sand gennem timeglasset, siden Dansk Håndbold Forbund introducerede beach handball for danskerne i 1997.
I mellemtiden har håndboldvarianten oplevet stor fremgang, både hvad angår antallet af spillere men også sportsligt, hvor det danske kvinde- og herrelandshold så sent som torsdag aften vandt henholdsvis guld og bronze ved European Games, der er den europæiske pendant til OL.
Men medvinden må ikke blive nogen sovepude. Dansk Håndbold Forbund sætter derfor med en ny beach handball-strategi, gældende for de kommende tre år, ambitiøse mål for den fortsatte udvikling af sporten.
- Vi vil videreudvikle på det fine arbejde og det produkt, der igennem de sidste 25 år er skabt i Danmark, og som vi har haft stor succes med. Men det er jo også, når man har succes, man skal gøre sig klar til næste del af historien, siger Lars Møller, chef for udviklingsafdelingen i Dansk Håndbold Forbund.
Antallet af tilmeldte hold til beach handball-sæsonen er vokset fra 622 i 2004 til 2.373 hold sidste år, toppende med næsten 3.000 hold før coronanedlukningen. Det er blandt andet set i lyset af den flotte fremgang, at den centrale indsats styrkes.
- På bare fem år er antallet af steder, der kan spilles beach handball herhjemme vokset fra 80 til 124. Det er en imponerende udvikling, og den store interesse ude i foreningerne skal vi understøtte i endnu højere grad, lyder det fra Lars Møller.
Potentiale i at styrke bredden
Det store 360 graders eftersyn på beach handball er foretaget af en styregruppe nedsat af Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse i september 2022.
Arbejdet blev afsluttet i maj og er mundet ud i et 21 sider langt strategipapir med konkrete tiltag, som der også er afsat finansiering til at kunne gennemføre i løbet af strategiens løbetid til og med 2026.
Helt central er breddeindsatsen, så endnu flere håndboldspillere får øjnene op for, at sommerpausen fra hallerne langt fra behøver være nogen ørkenvandring, hvis man får sand mellem tæerne.
- Vi oplever, at det legende element og sommerens frirum er et stort hit hos børn og unge, og så udjævnes niveauforskellene lidt med sand som underlag, så alle kan være med.
- Samtidig ser vi et potentiale i, at beach handball kan være med til at fastholde flere af de spillere, der ved overgangen til seniorhåndbold måske ikke synes, de længere har tid i kalenderen til en hel håndboldsæson. Der kan beach handball være et godt alternativ, der er mere uformelt og mindre tidskrævende, forklarer Lars Møller.
Helt konkret skal der blandt andet laves en analyse af, om beach handball i børneårgangene lever op til grundpillerne i håndboldens vidensgrundlag ”Rigtig, sjov håndbold”, eller om der er behov for en justering af enkelte regler for både at styrke glæden ved spillet og spillernes udvikling.
Samtidig skal flere trænere og ledere inspireres til, hvordan de udnytter de mange nye faciliteter optimalt.
Vil lokke verdens bedste til
På den øverste hylde er der også udsigt til en styrkelse af beach handball, hvor Danmark siden 2009 kontinuerligt har været repræsenteret ved EM og VM med mange medaljer til følge.
Det betyder en videreudvikling af den årlige Beach Handball Tour, hvor der den kommende weekend er DM-finaler i Glesborg på Djursland. Samtidig ønsker styregruppen at undersøge muligheden for at arrangere et event af sportens svar på Champions League, European Beach Handball Tour, i Danmark. Det fortæller Betina Lyng Bjerre, næstformand i Dansk Håndbold Forbund.
- Det ville være en fantastisk måde at profilere sporten på herhjemme og vise vores foreningsliv frem for omverdenen. Samtidig ville vi kunne tilbyde flere danske hold at deltage i de internationale turneringer og på den måde dygtiggøre sig mod de bedste hold fra resten af Europa.
- Men det kræver, at vi finder samarbejdspartnere kommercielt og ude blandt kommunerne, der ser det samme store potentiale som os. For da vi afviklede EM for ti år siden, havde vi rigtig flotte seertal og fyldte tribuner i Randers, siger Betina Lyng Bjerre, der også drømmer om at begynde at kunne præsentere kampe med de stærke danske landshold i den hjemlige sandkasse.
For at sikre næste generation af landsholdsspillere skal der ligeledes udvikles et træningstilbud rundt om i regionerne for de unge spillere, der gerne vil udvikle sig yderligere, mens styregruppen har aftalt at etablere U17-landshold med mulighed for at deltage ved U17-EM i 2025.
- Den internationale konkurrence skærpes i disse år. Så det er vigtigt, vi følger med og skaber en bredere tragt af spillere, der kan komme i betragtning til vores landshold.
- Samtidig er det helt naturligt, når vi styrker breddedelen som det bærende fundament, at der kommer flere ambitiøse spillere, der gerne vil dygtiggøre sig yderligere. Dem skal vi selvfølgelig også have et tilbud til, så der er noget at stile efter. Alt sammen med afsæt i de værdier, der allerede er i beach-kulturen, siger Betina Lyng Bjerre.
Ansætter beach-konsulent
Nu skal tanker gøres til handling over de kommende tre år. Til det formål slår Dansk Håndbold Forbund inden længe en stilling op som beach-konsulent.
At få samlet opgaverne omkring sporten hos en fuldtidsmedarbejder forventer Lars Møller, kan give et løft.
- Det får stor betydning, at vi får en kollega, der kan hellige sig opgaven fuldstændig. For vi ønsker ikke kun at drifte men også at udvikle vores produkt og indfri ambitionerne i strategien.
- Vi vil fokusere på indsatser, der kræver national opmærksomhed for at styrke de regionale muligheder for at lykkes. Oversat er vi nysgerrige på alle de gode tiltag, hvor vi – med en investering fra centralt hold – kan styrke de fire nye regioners mulighed for at tilbyde et endnu skarpere produkt, siger han.
Bliv løbende opdateret på, hvad der rører sig i dansk beach handball på Dansk Håndbold Forbunds beach-kanaler på Facebook og Instagram.